Aantal hiv-besmettingen in Japan stijgt door "laksheid"
Suvendrini Kakuchi
16 juni 2011
Door afgenomen aandacht voor aids en diepgewortelde sociale discriminatie stijgt het aantal hiv en aidspatiënten in Japan, zeggen experts.
Volgens Yorimasa Nagai, directeur van de Japanse Stichting voor Aidspreventie, zouden de stijgende cijfers de regering wakker moeten schudden. Die heeft aangekondigd dat organisaties die zich inzetten voor hiv-preventie en aids-bestrijding minder geld krijgen.
Vorige maand rapporteerde het ministerie van Gezondheid en Welvaart 1075 nieuwe hiv-besmettingen in 2010. Een toename met 54 ten opzichte van 2009. Het aantal mensen met aids steeg tot een recordaantal van 469. De meeste ziektegevallen komen voor onder homoseksuelen.
Buitenlands probleem
Het aantal hiv-besmettingen in Japan stijgt al een paar jaar. Hulpverleners klagen dat de overheid bij het vrijgeven van de jaarlijkse cijfers de oorzaken van de groei niet analyseert en geen voorspelling voor komende jaren doet.
“Japan, een rijk land, doet niets om het publiek te beschermen tegen hiv. Besmetting wordt gezien als een buitenlands probleem. Daardoor wordt er geen effectief nationaal beleid gevoerd”, zegt Abbey Freu van Aids Netwerk Yokohama.
“De statistieken zijn gebaseerd op testen, een systeem dat valse zekerheid geeft omdat de cijfers laag zijn. Het gevolg is dat het publiek zich nauwelijks bewust is van de gevaren”, zegt Freu. “Hiv wordt in Japan alleen ontdekt bij een test of als mensen ernstig ziek worden. Het kan zijn dat er veel meer mensen besmet zijn, maar dat we dat niet weten.”
Onbeschermde seks
Het aantal mensen dat zich vrijwillig liet testen, daalde van 150.000 in 2009 tot 130.000 in 2010. Het gebruik van condooms nam volgens experts af van jaarlijks ongeveer 700 miljoen tien jaar geleden, tot 200 miljoen nu. Volgens artsen draagt dit bij aan de verspreiding van seksueel overdraagbare ziekten (soa’s), inclusief hiv.
Nagai verwijt de overheid laksheid. “Het is een vicieuze cirkel”, zegt hij. “Omdat het aantal besmettingen laag is, hebben de media meer interesse in andere infectieziekten zoals griep, die een risico vormen voor de hele bevolking. Aids wordt steeds meer genegeerd.”
Tsuneo Akaeda, een gynaecoloog die zich inzet voor preventie van soa’s onder jongeren, is het met Nagai eens. Er kan volgens hem echter ook veel gedaan worden via niet-gouvernementele kanalen. “Bewustwording is van groot belang voor hiv-preventie. Dat kan met succes gebeuren door voorlichting op scholen en door ouders. Ook is van belang actie te ondernemen tegen uitgevers van tijdschriften en video’s waarin onbeschermde seks als normaal wordt gepresenteerd”, zegt hij.
Het taboe op seks is daarbij een probleem, erkent hij. “Ouders en onderwijzers weigeren te accepteren dat kinderen op steeds jongere leeftijd seksueel actief worden. Soms zelfs al op twaalfjarige leeftijd.”