Het aantal overlijdens door cholera wereldwijd is in een jaar tijd met 71 procent gestegen, meldt de WHO. Het wereldwijde risico van de ziekte wordt als ‘erg hoog’ bestempeld.
Het aantal gerapporteerde cholera-doden is tussen 2022 en 2023 met 71 procent gestegen, blijkt uit de cijfers die de WHO heeft verzameld. Vorig jaar bezweken meer dan vierduizend mensen aan de ziekte, die te voorkomen en makkelijk behandelbaar is.
Er zijn vorig jaar ook 13 procent meer besmettingen gerapporteerd, in meer landen dan de vorige jaren. In 38 procent van de gevallen gaat het om kinderen jonger dan vijf.
De opmars van cholera heeft veel te maken met water: de ziekte verspreidt zich via vervuild water en voedsel dat met dat water in aanraking is gekomen. Gemeenschappen zonder toegang tot zuiver drinkwater worden daardoor het zwaarste getroffen.
De WHO wijt de opmars van de ziekte aan factoren zoals de klimaatverandering, armoede en conflicten.
Verschuiving
Achter de cijfers schuilt ook een aanzienlijke geografische verschuiving, met een toename van maar liefst 32 procent in het Midden-Oosten en Azië en zelfs een meer dan verdubbeling van het aantal gevallen in Afrika.
Afghanistan, de DR Congo, Malawi en Somalië bleven vorig jaar worstelen met grote uitbraken van meer dan tienduizend besmettingen. Ook Ethiopië, Haïti, Mozambique en Zimbabwe kregen met dergelijke uitbraken te maken.
Uit de eerste data voor dit jaar blijkt weinig beterschap: 22 landen rapporteren nu al actieve uitbraken van de ziekte. Het totale aantal gerapporteerde besmettingen ligt weliswaar lager dan in dezelfde periode vorig jaar, maar de WHO tekende al 342.800 gevallen en 2400 overlijdens op.