Waarschijnlijk opnieuw dodelijkste infectieziekte nu coronapandemie voorbij is
Aantal tuberculosegevallen steeg naar 8 miljoen vorig jaar
Meer dan 8 miljoen mensen kregen vorig jaar de diagnose tuberculose, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie. Dat is het hoogste aantal sinds de WHO gegevens bijhoudt.
Ongeveer 1,25 miljoen mensen stierven in 2023 aan de ziekte, staat in het nieuwe rapport. Waarschijnlijk is tuberculose (tbc) weer de belangrijkste dodelijke infectieziekte ter wereld nadat het tijdens de pandemie werd vervangen door covid-19. Het aantal sterfgevallen ligt bijna twee keer zo hoog als het aantal mensen dat in 2023 overleed aan hiv.
Volgens de WHO treft tuberculose nog steeds vooral mensen in Zuidoost-Azië, Afrika en het westelijk deel van de Stille Oceaan. Zo zijn India, Indonesië, China, de Filipijnen en Pakistan goed voor meer dan de helft van alle gevallen wereldwijd.
Schande
‘Dat tbc nog steeds zoveel mensen doodt en ziek maakt, is een schande. We hebben de middelen om de ziekte te voorkomen, op te sporen en te behandelen’, verklaart WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.
Het aantal tbc-doden blijft wereldwijd wel dalen en het aantal mensen dat nieuw geïnfecteerd raakt, begint zich te stabiliseren.
Tuberculose wordt veroorzaakt door bacteriën in de lucht die vooral de longen aantasten. Een kwart van de wereldbevolking zou tuberculose hebben, maar slechts 5 à 10% van hen ontwikkelt symptomen.
Goedkope tests
Organisaties als Artsen zonder Grenzen (AZG) dringen er al lange tijd op aan dat het Amerikaanse bedrijf Cepheid, dat tbc-tests produceert die in armere landen worden gebruikt, ze beschikbaar stelt voor 5 dollar per test.
Eerder deze maand stuurden AZG en 150 partners in de wereldgezondheidszorg een open brief naar Cepheid waarin ze het bedrijf oproepen om ‘het leven van mensen voorrang te geven’ en dringend te helpen om de testen wereldwijd op grotere schaal beschikbaar te maken.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.