Preventie is cruciaal en werpt vruchten af
Aantal verdrinkingsdoden sterk gedaald in 20 jaar tijd
Het aantal verdrinkingsdoden is sinds het begin van deze eeuw met 38% gedaald. ‘Een belangrijke prestatie’, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in haar eerste rapport over verdrinkingspreventie.
Verdrinking blijft wel een groot wereldwijd probleem, stelt het rapport. Nog steeds verdrinken er elk uur meer dan dertig mensen. In 2021 kwamen zo in totaal 300.000 mensen om door verdrinking.
Bijna de helft van al die doden zijn mensen jonger dan 29 jaar en een kwart zijn kinderen jonger dan 5 jaar.
‘De aanzienlijke daling van het aantal verdrinkingsdoden sinds 2000 is geweldig nieuws en bewijst dat de eenvoudige, praktische interventies die de WHO aanbeveelt, werken’, zegt Tedros Adhanom Ghebreyesus, directeur-generaal van de WHO. ‘Toch is elke verdrinkingsdood er één te veel en lopen miljoenen mensen nog steeds risico. Dit rapport geeft cruciale aanbevelingen om levens te redden.’
Preventie
Wereldwijd vinden negen op de tien verdrinkingsdoden plaats in landen met een laag of gemiddeld inkomen. In de brede Europese regio daalde het aantal verdrinkingsdoden tussen 2000 en 2021 met maar liefst 68%, op het Afrikaanse continent was dat met slechts 3%.
Per honderdduizend Afrikanen sterven bijna zes mensen de verdrinkingsdood. Maar wat ook blijkt is dat slechts 15% van de Afrikaanse landen een nationale strategie heeft voor verdrinkingspreventie, in de Europese regio heeft 45% van de landen zo’n plan van aanpak.
‘Verdrinking blijft een groot probleem voor de volksgezondheid, maar er is vooruitgang mogelijk, vooral als regeringen samenwerken met sterke partners op lokaal niveau’, zegt Michael Bloomberg, oprichter van Bloomberg Philanthropies, en WHO-ambassadeur. Zijn stichting ondersteunt overheden en lokale organisaties om verdrinking te voorkomen. Afgelopen mei investeerde de stichting nog 60 miljoen dollar voor preventiewerk in Bangladesh, India, Vietnam, Oeganda, Ghana en de Verenigde Staten.
‘Dit nieuwe rapport laat zien wat landen nog meer kunnen doen om elk jaar duizenden levens te redden’, aldus Bloomberg.
Zwemles en veilige badplaatsen
Aanbevelingen zijn onder meer de installatie van barrières om de toegang van kinderen tot water te voorkomen en het aanbieden van veilige zwemplaatsen.
Verder is het uiteraard belangrijk om in te zetten op zwemlessen voor jonge kinderen, reddingsvaardigheden en reanimatie. De WHO geeft ook aanbevelingen om het publieke bewustzijn rond verdrinking te verstevigen en rond voorschriften voor veilige scheepvaart en veerboten.
Verder dient ook rekening te worden gehouden met een wereldwijd toegenomen overstromingsgevaar waarop snel moet worden ingespeeld, zeggen de opstellers van het rapport. Driekwart van de landen heeft al programma’s voor risicobeperking bij overstromingen maar er zijn nog grote tekorten op vlak van veiligheid: zo biedt slechts een derde van de landen nationale programma's aan om omstaanders te trainen in reddingstechnieken en reanimatie, en in slechts 22% van de landen is zwem- en waterveiligheidstraining onderdeel van de lessen op school.
Volgens het rapport stelt slechts 66% van de landen het gebruik van zwemvesten verplicht voor recreatief varen en vervoer per veerboot. 86% van de landen heeft geen wetgeving voor het omheinen van zwembaden, wat essentieel is om verdrinking van kinderen in bepaalde omgevingen te voorkomen, aldus de auteurs.
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.