Aanvallen op Oekraïense scholen vorig jaar verdubbeld

Nieuws

Duizenden kinderen moeten online leren of missen hun onderwijs volledig

Aanvallen op Oekraïense scholen vorig jaar verdubbeld

In Oekraïne zijn vorig jaar twee keer zoveel scholen vernield of beschadigd dan in 2023, blijkt aan de vooravond van de Internationale Dag van het Onderwijs. Duizenden kinderen moeten online leren of missen hun onderwijs volledig.

Vorig jaar zijn aanvallen op 576 scholen en universiteiten gedocumenteerd en geverifieerd, blijkt uit een analyse van Save The Children. Dat is een verdubbeling vergeleken met de 256 onderwijsinstellingen in 2023.

De vele aanvallen hebben ook een afschrikkend effect: ouders getuigen hoe ze bang zijn om hun kinderen naar school te sturen en kiezen er soms voor om hun kinderen helemaal niet in te schrijven.

Afstandsonderwijs

De oorlog in Oekraïne heeft het onderwijs van naar schatting 4 miljoen kinderen verstoord - de overgrote meerderheid van de schoolkinderen in het land. Zo’n 600.000 studenten leren op afstand en volgen geen fysieke lessen meer. Hun scholen liggen te dicht bij de frontlinie en lopen het risico gebombardeerd te worden of beschikken niet over een schuilkelder.

In de betwiste regio’s hebben drie op de vier kinderen geen toegang tot fysiek onderwijs. Ze lopen een hoog risico op leerverlies, zegt Save The Children, want ook het afstandsonderwijs loopt moeilijk. De grootste uitdagingen zijn een gebrekkige internetverbinding, voortdurend luchtalarm en een gebrek aan contact met leeftijdsgenoten.

En door de aanhoudende aanvallen op de energie-infrastructuur in Oekraïne, bestaat het risico dat kinderen deze winter nog meer leerverlies oplopen.

Ondergrondse scholen

In een poging om meer kinderen onderwijs te kunnen bieden, beginnen sommige steden met de bouw van ondergrondse scholen. De stad Charkov bijvoorbeeld, in het oosten van Oekraïne, organiseert scholen in de metro, zodat kinderen ten minste enkele uren per dag face-to-face les krijgen en kunnen communiceren met vrienden en medestudenten.

‘De bombardementen op onderwijsinstellingen in Oekraïne zijn in strijd met het internationaal humanitair recht en zijn absoluut onaanvaardbaar. Ze moeten onmiddellijk stoppen’, zegt Sonia Khush van Save The Children. ‘Elk kind heeft recht op onderwijs zonder angst voor geweld of aanvallen. Elke school zou een veilige ruimte moeten zijn voor studenten om te leren en hun potentieel te vervullen, zelfs tijdens oorlog.’

De kinderen in Oekraïne zijn uitgeput na bijna drie jaar oorlog, zegt ze. ‘De partijen in het conflict moeten een einde maken aan de afschuwelijke aanvallen op civiele infrastructuur en ernstige schendingen van de rechten van kinderen. En de internationale gemeenschap moet zich inzetten om het herstel op de lange termijn van deze generatie te steunen te financieren.’