Absorberende bodem vertraagt stijging zeespiegel
IPS
15 februari 2016
De zeespiegel stijgt, dat is bekend. Maar eigenlijk had dat water al een stuk hoger kunnen staan. Dankzij de absorberende bodem van de continenten verloopt die stijging een stuk minder snel.
Doordat de aarde opwarmt smelten ijskappen en gletsjers. Daardoor stijgt de zeespiegel. Maar een deel van dat water komt in de bodem van de continenten terecht. Dat vertraagt de stijging van de zeespiegel met ongeveer 20 procent.
De NASA berekende aan de hand van satellietbeelden dat de continenten het afgelopen decennium 3,2 biljoen (dat is 3,2 met 12 nullen erachter) ton water hebben opgeslorpt. Dat gebeurde in de bodem, in meren en in ondergrondse waterlagen.
Al dat water zou in het Huronmeer (VS, Canada) kunnen, het zevende grootste meer ter wereld.
Regen of sneeuw
Het oceaanwater komt op de continenten terecht doordat het deels verdampt en als regen of sneeuw neerslaat. De bodem neemt dat water op.
Men dacht lang dat er meer water van het land naar de oceaan ging dan omgekeerd. We pompen immers steeds meer water op voor landbouw en drinkwater en dat water komt uiteindelijk in de oceaan terecht.
Nu blijkt dus dat het land als een spons werkt en meer water opneemt dan het verliest aan landbouw en drinkwater.
Het is de eerste keer dat duidelijk wordt hoe de wateropslag op het land het zeeniveau beïnvloedt. De studie, die in het wetenschappelijk tijdschrift Science staat, is van belang om de gevolgen van de klimaatverandering voor de drinkwatervoorraden beter te kunnen inschatten. Maar mogelijk zal men ook de stijging van de zeespiegel kunnen beïnvloeden via de wateropslag op het land, denken de onderzoekers.