Afghanen steunen vrouwenrechten - vooral als ze aan hun dochters denken

Nieuws

Online poll bij 7000 respondenten door Universiteit van Massachusetts

Afghanen steunen vrouwenrechten - vooral als ze aan hun dochters denken

Een meerderheid van de ondervraagde Afghanen in een internetpoll steunt de rechten van vrouwen. Vaders zijn vooral pro vrouwenrechten als ze aan hun dochters denken.

Mensenrechtenorganisaties maken zich steeds meer zorgen over de situatie van Afghaanse vrouwen. Sinds de Taliban in 2021 de macht in Kaboel hebben overgenomen, zijn vrouwen uitgesloten van hoger onderwijs, in veel gevallen hun baan kwijtgeraakt en neemt het aantal huwelijken op jonge leeftijd toe.

Om erachter te komen hoe mensenrechtenorganisaties de Afghaanse bevolking kunnen sensibiliseren rond vrouwenrechten, voerde de Universiteit van Massachusetts een online enquête uit onder Afghanen.

Dochter-effect

Van de 7513 respondenten bleek 66 procent het er “eens” of “zeer eens” mee dat vrouwenrechten een topprioriteit zijn voor de toekomst van het land. Opvallend: bijna de helft van die voorstanders is ook Taliban-aanhanger, blijkt uit de resultaten in Plos One.

Bij de respondenten die positief zijn over vrouwenrechten zijn veel vrouwen en stedelingen. Maar ook mannen blijken voorstander, met name door het “eerste dochters”-effect: vaders die een oudere dochter hebben, blijken aanzienlijk vaker geneigd de vrouwenrechten te steunen.

Bovendien blijkt ook dat als de vaders even aan het lot van hun dochters herinnerd worden, ze vaker voorstander zijn. Ze vernoemen dan ook sneller gelijkheid als een belangrijk recht, zeggen vaker dat vrouwenrechten goed zijn voor de maatschappij, en zijn vaker voorstander van internationale druk op de Taliban om de vrouwenrechten te respecteren.

Interessante piste

De onderzoekers zijn zich ervan bewust dat ze enkel Afghanen hebben bereikt met internettoegang, maar ze denken dat de resultaten toch waardevolle hints kunnen geven hoe mensenrechtenorganisaties de Afghaanse bevolking kunnen sensibiliseren.

‘Uit onze gegevens blijkt dat Afghanen – zelfs als ze aangesloten zijn bij de Taliban – in overweldigende mate de fundamentele mensenrechten van vrouwen steunen, en dat vaders van oudste dochters een bijzonder ontvankelijke achterban kunnen zijn voor inspanningen om de status van vrouwen in de Afghaanse samenleving te verhogen’, besluiten de onderzoekers.