Afghanistan is potentieel landbouwparadijs
Joren Gettemans
18 april 2008
Afghanistan kan makkelijk in zijn eigen voedselbehoeften te voorzien. Tenminste, als er geïnvesteerd wordt in irrigatie en als de 190.000 hectaren papavervelden omgevormd worden tot graanakkers. Dat zegt Tekeste Ghebray Tekie, de FAO-verantwoordelijke voor Afghanistan.
“Afghanistan heeft een groot potentieel dankzij het vruchtbare land en de talrijke rivieren”, zei Tekeste Ghebray Tekie in een interview met het VN-nieuwsagentschap IRIN in Kaboel. “De indruk in het buitenland is dat Afghanistan een bergachtig land is waar weinig gewassen gekweekt kunnen worden, maar wie naar het westen, zuiden, noorden of noordoosten trekt, ziet een goudmijn aan voedsel. Het land zou zelfs voedsel kunnen uitvoeren.”
Volgens Tekeste is het daarbij wel nodig dat de vernielde landbouwinfrastructuur opnieuw opgebouwd wordt, met name het irrigatiesysteem. Momenteel lijdt volgens de Voedsel en Landbouworganisatie FAO nog 70 procent van de Afghanen honger door de armoede, aanhoudende droogte en jaren van oorlog.
Irrigatie en de overstap naar graan
Voor de Sovjetinvasie in 1979 bezat Afghanistan 2,5 miljoen hectare geïrrigeerd land. De opeenvolgende decennia van oorlog hebben één miljoen hectare daarvan vernield. De graanproductie is meer dan verdubbeld tussen 2001 en 2007 tot 4,6 miljoen ton, en de nodige investeringen in irrigatie zouden dat cijfer nog eens verdubbelen.
Afghanistan produceert nu meer dan 90 procent van alle heroïne in de wereld, volgens het VN-bureau voor Drugs en Misdaad (UNODC). De papaver waaruit de heroïnegrondstof opium wordt gehaald, wordt nu op ongeveer 193.000 hectare geteeld, maar de stijgende voedselprijzen zouden de boeren volgens sommige experten kunnen overtuigen om over te stappen op graan. De graanprijs is in een jaar meer dan verdriedubbeld en de boeren kunnen op die manier uit de illegaliteit stappen.
“Als je graan plant en irrigeert in de papaverregio, kan dat 2,6 ton per hectare opleveren. Dat loopt dus op tot 400.000 ton extra graan. Als je dat land gebruikt voor kostbare gewassen zoals groenten of fruit, dan is de bijdrage aan de voedselveiligheid enorm”, aldus Tekeste.