‘We kunnen dit virus alleen stoppen door solidariteit’
Afrika telt meer dan 1000 bevestigde gevallen van Covid-19
IPS
23 maart 2020
Meer dan 1000 gevallen van Covid-19 zijn bevestigd in 34 landen in Afrika, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Dat is een grote stijging sinds de 147 gevallen van ruim een week geleden. Toch zijn er nog steeds minder gevallen dan in andere delen van de wereld.
Dominic Chavez/World Bank (CC BY-NC-ND 2.0)
Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er nu meer dan 1000 gevallen van Covid-19 bevestigd in 34 landen in Afrika. Dat is een grote stijging sinds de 147 gevallen van ruim een week geleden. Toch zijn er nog steeds minder gevallen dan in andere delen van de wereld.
‘De snelle evolutie van Covid-19 in Afrika is zeer zorgwekkend en een duidelijk signaal voor actie’, zei Matshidiso Moeti, regionaal directeur voor Afrika bij de Wereldgezondheidsorganisatie vorige week. ‘Maar we kunnen de loop van deze pandemie nog veranderen. Regeringen moeten gebruikmaken van al hun middelen en capaciteiten en hun reactie versterken.’
‘De snelle evolutie van Covid-19 in Afrika is zeer zorgwekkend en een duidelijk signaal voor actie’
In twaalf landen is nu sprake van lokale transmissie van het virus. Het is van cruciaal belang dat regeringen voorkomen dat lokale transmissie zich ontwikkelt tot een worstcasescenario van wijdverbreide besmetting, zegt de WHO, omdat de meeste landen een zwakke gezondheidszorg hebben.
‘Afrika kan leren van de ervaringen van andere landen die het aantal gevallen van Covid-19 sterk hebben zien dalen door het snel opschalen van testen, het isoleren van gevallen en het nauwgezet volgen van contacten’, zegt Moeti.
Specifieke situatie
Maar het is nog heel onduidelijk hoe de pandemie in Afrika zal evolueren. Zo is de demografie op het continent heel anders dan in China, Europa of de VS: Afrika heeft de jongste bevolking van de wereld en lijkt dus minder kwetsbaar. Maar tegelijk leven in de regio bijna 26 miljoen mensen met hiv, en hebben meer dan 58 miljoen kinderen een groeiachterstand als gevolg van ondervoeding. Het is dus mogelijk dat jongere mensen in Afrika meer risico lopen dan in andere delen van de wereld.
De WHO ondersteunt de regeringen in de regio door testkits te leveren en laboratoriumtechnici op te leiden. Daardoor kunnen al 45 landen in Afrika nu testen op Covid-19, tegenover twee aan het begin van de epidemie.
‘We kunnen dit virus alleen stoppen door solidariteit’, zegt Moeti. ‘En de wereld komt samen. Donoren komen op de been en verstrekken financiering terwijl de particuliere sector in veel landen ook hun steun biedt.’