Afrika wil miljarden dollars compensatie voor klimaatschade
Omer Redi Ahmed
25 augustus 2009
De Afrikaanse landen willen tijdens de klimaattop in december in Kopenhagen miljarden dollars aan compensatie eisen voor de impact van de klimaatverandering. Dat bleek gisteren tijdens een conferentie in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.
Afrikaanse experts en hoge vertegenwoordigers van lidstaten van de Afrikaanse Unie (AU) adviseren Afrika om tussen 69 en 200 miljard dollar per jaar te eisen van de rijke landen, als compensatie voor de klimaatschade.
Afrika krijgt de hardste klappen als gevolg van de klimaatverandering, maar draagt volgens deskundigen zelf nauwelijks bij aan de uitstoot van broeikasgassen die de opwarming van de aarde zouden veroorzaken. De uitstoot komt grotendeels voor rekening van de rijke landen.
Ziekten en oorlogen
Volgens de Afrikaanse Unie heeft een gebrek aan eenheid binnen Afrika er in het verleden voor gezorgd dat de belangen van het continent niet goed behartigd zijn. De Afrikaanse landen willen het nu anders aanpakken. Tijdens de gisteren afgesloten bijeenkomst in Addis Abeba is gesproken over een gezamenlijk standpunt voor de conferentie in december in Kopenhagen.
De details van het plan zijn nog niet vrijgegeven. Het is dus nog niet duidelijk hoeveel geld elk ontwikkeld land zou moeten betalen en voor hoe lang. Ook is nog niet duidelijk hoe het geld over het continent verdeeld zou moeten worden en wie controleert hoe het besteed wordt.
Meer informatie wordt verwacht nadat het voorstel is goedgekeurd door de Afrikaanse regeringsleiders. Zij buigen zich op 31 augustus in Tripoli (Libië) over het plan. Ethiopië is genomineerd om een leidende rol te spelen bij de onderhandelingen, als hoofd van de recent gevormde Conference of African Heads of State and Government on Climate Change (CAHOSCC).
“De Afrikaanse ontwikkelingsdoelen staan op het spel als er niet snel iets gedaan wordt om de gevolgen van de klimaatverandering aan te pakken”, zei Jean Ping, commissievoorzitter van de AU, tijdens de conferentie. “De klimaatverandering zal invloed hebben op de productiviteit, zorgen voor een toename van ziekten en armoede en conflicten en oorlogen uitlokken.”
Eerder dit jaar riep de Ethiopische premier Zenawi rijke landen op om Afrika te compenseren voor de klimaatverandering, met het argument dat de vervuiling op het noordelijk halfrond wellicht de oorzaak is geweest van de dramatische hongersnoden in zijn land in de jaren tachtig.