Afrikaanse landen zetten zich schrap voor pestepidemie in Madagaskar

Nieuws

Afrikaanse landen zetten zich schrap voor pestepidemie in Madagaskar

Afrikaanse landen zetten zich schrap voor pestepidemie in Madagaskar
Afrikaanse landen zetten zich schrap voor pestepidemie in Madagaskar

IPS

12 november 2017

De pestepidemie in Madagaskar heeft al aan minstens 143 mensen het leven gekost. De Afrikaanse buurlanden zetten zich schrap.

Sinds de uitbraak van de pest eind augustus zijn al zeker 143 doden gevallen in Madagaskar. Tweeduizend mensen raakten besmet.

De pest komt wel vaker voor op het Afrikaanse eiland maar de uitbraak van dit jaar is alarmerend. Men spreekt van de ergste epidemie in vijftig jaar. De meeste besmettingen vinden plaats in de steden, waardoor de ziekte zich sneller verspreidt.

Temperatuurscreening

De Afrikaanse buurlanden hebben extra maatregelen genomen om te vermijden dat de epidemie naar hen overslaat. Op de eilanden van de Comoren, Mauritius, La Réunion en de Seychellen, en in Ethiopië, Kenia, Mozambique, Malawi, Zuid-Afrika en Tanzania is het toezicht verscherpt op plaatsen waar mensen het land binnenkomen. Het zijn landen waarmee Madagaskar nauwe handels- en toerismerelaties onderhoudt.

Vorige maand overleed een basketbalcoach uit de Seychellen in Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar.

Madagaskar zelf onderwerpt alle vertrekkende passagiers op de internationale luchthaven van Antananarivo aan een temperatuurscreening. Wie verdachte symptomen vertoont, mag niet vertrekken en wordt meteen geïsoleerd.

Longpest

Meestal komt op Madagaskar de builenpest voor. Die wordt overgedragen door geïnfecteerde ratten die door een besmette mug zijn gestoken. Dit jaar gaat het vooral om longpest, die van mens op mens wordt overgedragen, via hoesten, niezen en spugen.

Dit jaar gaat het vooral om longpest, die van mens op mens wordt overgedragen, via hoesten, niezen en spugen.

Het aantal nieuwe gevallen neemt toe, maar de toename daalt, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Toch blijft waakzaamheid geboden want het pestseizoen duurt nog tot april.

Wie geïnfecteerd raakt, vertoont symptomen als koorts, hoofdpijn, lichaamspijn, braken en misselijkheid.

Deze vorm van pest valt met antibiotica te behandelen. Maar wie niet behandeld wordt, kan binnen 24 uur sterven.