Akkoord in Honduras staat al op de helling
Thelma Mejía
05 november 2009
Het jonge akkoord tussen de Hondurese president Micheletti en de afgezette president Zelaya staat weer op de helling. Zelaya dreigt zijn steun aan het akkoord in te trekken.
Het akkoord dat op 30 oktober getekend werd, voorziet in de terugkeer van Manuel Zelaya als president en de vorming van een eenheidsregering, die vandaag (donderdag) moet aantreden en tot 27 januari moet aanblijven. Roberto Micheletti moet het voorstel aan het parlement voorleggen. Op 29 november komen er nieuwe presidentsverkiezingen.
Zelaya’s aanhangers willen dat de afgezette president meteen in zijn vroegere functie hersteld wordt, maar Roberto Micheletti wil alles van het parlement laten afhangen. En het akkoord bevat geen termijn waarbinnen het parlement zich moet uitspreken.
VS aanvaarden uitslag
De Amerikaanse staatssecretaris voor Buitenlandse Zaken, Thomas Shannon, heeft ondertussen tegen CNN gezegd dat de VS de uitslag van de verkiezingen zullen aanvaarden, ook wanneer het Hondurese parlement de terugkeer van Zelaya niet aanvaardt.
Dat zint Zelaya niet. Hij zei woensdag dat alle punten van het akkoord met elkaar samenhangen, dus ook met zijn terugkeer, en dat hij zich niet wil lenen tot een “legitimering van de coupplegers”.
Dinsdag werd de Verificatiecommissie geïnstalleerd. Die bestaat onder meer uit de Chileense ex-president Ricardo Lagos en de Amerikaanse minister van Arbeid Hilda Solís. Ze moeten nagaan of het akkoord wordt nageleefd.
Lagos was stellig in zijn eerste toespraak: “We willen een akkoord toepassen dat inhoudt dat president Zelaya terug aan de macht komt.” Lagos vindt het ook niet wenselijk dat Micheletti de eenheidsregering leidt.
Bij de staatsgreep van 28 juni was Zelaya het land uitgezet. Hij keerde in het geheim terug en verblijft in de Braziliaanse ambassade.