‘Elke keer dat een journalist sterft of gewond raakt, verliezen we een stukje van die waarheid’
Al minstens 97 journalisten gedood in oorlog in Gaza
IPS
14 mei 2024
Er zijn al minstens 97 journalisten en persmedewerkers gedood tijdens de Israëlische militaire campagne in Gaza, maakte het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaterdag bekend. Daarmee is het conflict het dodelijkste ooit voor verslaggevers.
Er zijn al minstens 97 journalisten en persmedewerkers gedood tijdens de Israëlische militaire campagne in Gaza, maakte het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zaterdag bekend.
Osps7 / Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0 DEED)
Volgens CPJ wordt het conflict in Gaza gekenmerkt door een hoge mate van gevaar voor journalisten die er werken. Naast luchtaanvallen, verstoringen van de communicatielijnen en bevoorradingstekorten heeft het onderzoek van CPJ ook talrijke gevallen aangetoond waarbij persmensen geviseerd werden tijdens hun werkzaamheden in zowel Gaza als de Westelijke Jordaanoever. Het gaat om arrestaties, aanvallen, bedreigingen, cyberaanvallen en gevallen van censuur.
Bomscherf
Volgens de CPJ-gegevens die de periode van 7 oktober 2023 tot 11 mei 2024 beslaan zijn 97 journalisten en mediawerkers gedood, het gaat om 92 Palestijnen, 2 Israëli’s en 3 Libanezen. Daarnaast zijn er 16 journalisten gewond geraakt, 4 vermist en 25 gearresteerd. Dat zijn enkel de bevestigde gevallen, CPJ wijst erop dat het nog talrijke onbevestigde berichten over andere journalisten onderzoekt die zouden zijn gedood, verwond of vastgehouden.
Het rapport lijst alle omgekomen journalisten op samen met ontnuchterende details over de omstandigheden van hun dood. Zo is er de dertigjarige fotojournalist Mohamed Yaghi die door een Israëlische luchtaanval in Deir al-Balah in Centraal-Gaza gedood werd, samen met 36 leden van zijn familie, waaronder zijn vrouw en dochter.
Ahmed Bdeir, een Palestijnse journalist die werkt voor de lokale nieuwswebsite Bawabat al-Hadaf, werd gedood tijdens een Israëlische luchtaanval vlakbij een ziekenhuis in Khan Yunis. Bdeir stond voor de tent van de journalisten bij de poort van het ziekenhuis en stierf toen een bomscherf hem raakte.
‘Stukjes van de waarheid verloren’
‘Sinds het begin van de oorlog tussen Israël en Gaza betalen journalisten de hoogste prijs - hun leven - om ons recht op de waarheid te verdedigen. Elke keer dat een journalist sterft of gewond raakt, verliezen we een stukje van die waarheid’, zei CPJ-directeur Carlos Martínez de la Serna bij de bekendmaking van de cijfers.
‘Journalisten zijn burgers die beschermd worden door het internationaal humanitair recht in tijden van conflict.’
‘Journalisten zijn burgers die beschermd worden door het internationaal humanitair recht in tijden van conflict. Degenen die verantwoordelijk zijn voor hun dood staan voor een dubbele rechtszaak: een onder internationaal recht en een andere voor de meedogenloze blik van de geschiedenis.’
De dodentol van CPJ komt overeen met die van andere waarnemers zoals Reporters Zonder Grenzen (RSF). Volgens hun telling zijn er ‘meer dan honderd’ journalisten gedood sinds 7 oktober in Gaza, Israël en de Westelijke Jordaanoever. RSF klaagt ook het gebrek aan verantwoording aan bij de dood van die journalisten, en zegt dat ‘straffeloosheid de norm is’.