Ambitieuze kernprogramma’s in de koelkast

Nieuws

Ambitieuze kernprogramma’s in de koelkast

Joren Gettemans

17 maart 2011

China schort vergunningen voor nieuwe kerncentrales op. Het land wil eerst kijken naar de veiligheid van de actieve centrales en installaties in aanbouw. Ook andere landen schorten hun programma’s op of kondigen een evaluatie van de veiligheidsmaatregelen aan.

“We schorten tijdelijk de goedkeuring op van nucleaire projecten, inclusief die waar het werk al begonnen is”, stelt de Chinese overheid in een verklaring. “Veiligheid is onze topprioriteit in de ontwikkeling van nucleaire centrales.” De Chinese overheid liet ook weten dat de nucleaire plannen op middellange en lange termijn “aangepast en verbeterd” zullen worden.

China haalt momenteel amper 2 procent van zijn elektriciteit uit kernenergie, maar was een ambitieus plan gestart om dat aandeel flink op te schroeven, waarbij in totaal 110 nieuwe reactoren gebouwd zouden worden in enkele jaren tijd.

India en Pakistan

Ook India en Pakistan, twee andere belangrijke landen in de regio, hebben al gelijkaardige aankondigingen gedaan. De Indiase eerste minister Manmohan Singh liet het parlement begin deze week weten dat het land onderzoek wil doen naar het vermogen van de Indiase kerncentrales om een belangrijke natuurramp te trotseren.

In Pakistan liet het Nucleaire Agentschap weten dat het de seismische activiteit in het aardbevingsgevoelige Karachi opnieuw wil evalueren. Ook in de Filipijnen wordt geaarzeld: twee parlementsleden die een wetsvoorstel om een ongebruikte kerncentrale in Bataan opnieuw in gebruik te nemen steunden, schorten hun inspanningen op.

Over de plas, in Zuid-Amerika, heeft ook de Venezolaanse president Hugo Chavez plannen voor een ambitieus nieuw nucleair programma in de koelkast gezet. Venezuela tekende vorig jaar nog een akkoord met Russische bedrijven om in de komende tien jaar een nieuwe kerncentrale te ontwikkelen.

Bangladesh en Chili

Andere landen die op het punt staan om belangrijke nucleaire akkoorden te sluiten, wijken voorlopig niet af van de geplande koers. Bangladesh, dat volgende maand een akkoord met Rusland tekent over de bouw van een kerncentrale in Rooppur, heeft al laten weten dat de deal niet wordt uitgesteld en dat de nieuwe centrale bestand zal zijn tegen cyclonenen, overstromingen en aardbevingen.“We volgen de ontploffingen in de Japanse centrale op de voet”, zei de minister voor Wetenschap. “Bangladesh is gevoelig voor aardbevingen, maar de centrale in Rooppur zal bestand zijn tegen een beving tot 10 op de schaal van Richter”.

Ook Chili, dat tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Obama een samenwerkingsakkoord wil tekenen, heeft laten weten dat het wil doorzetten. Net als Japan ligt Chili op de “Ring van vuur” rond de Stille Oceaan, waar een groot risico is op aardbevingen en tsunami’s. De Chileense president zei wel dat er nieuwe veiligheidsstandaarden uitgewerkt moeten worden.