Amerikaanse moslimkiezers blijven in de kou staan

Nieuws

Amerikaanse moslimkiezers blijven in de kou staan

William Fisher

18 januari 2008

Elke stem telt in de Amerikaanse voorverkiezingen, behalve die van de zeven miljoen moslimkiezers, zo lijkt het. Zowat alle presidentskandidaten doen hun uiterste best om zich zo ver mogelijk van de Amerikaanse moslims te distantiëren.

Geen enkele presidentskandidaat wil doorgaan voor een watje op het vlak van homeland security. De conservatieve kandidaat John McCain was het duidelijkst. Op de vraag of hij een islamitische president zou zien zitten, antwoordde hij dat de islam niet geschikt was als richtlijn voor een president. “Het is een beslissing die de Amerikaanse kiezer moet nemen”, zei hij. “ Maar deze natie is in de eerste plaats gestoeld op christelijke principes, en ik persoonlijk zou iemand verkiezen die wortels heeft in mijn geloof.”
McCain en zijn rivaal Mike Huckabee hebben zich het duidelijkste uitgesproken tegen moslims, maar de afkeer is tekenend voor de hele presidentiële race. De democratische kandidaat Dennis Kucinich is de spreekwoordelijke uitzondering. Hij toont aandacht voor de moslimkiezer, onder meer door moskeeën te bezoeken tijdens zijn campagne. De kans dat Kucinich de voorverkiezing wint, is echter zo goed als onbestaande.
“Ze vallen over elkaar heen in hun pogingen om moslims en de islam te demoniseren,” zegt een Amerikaanse moslim in Michigan. “Ze proberen beroep te doen op de kracht van vooroordelen en haat… Het is zo’n onzin. Iedereen weet dat we een probleem met terrorisme hebben. Laten we ons daarop concentreren in plaats van op een bepaalde religie.”
Die visie wordt gedeeld door een groot deel van de uitgebreide islamitische en Arabische gemeenschap in Michigan. De meeste moslims hebben geen problemen met de retoriek over de strijd tegen het terrorisme. Maar ze zijn het wel beu dat de islam en het terrorisme voortdurend op één hoop gegooid worden.

Belangrijke stemmen

Volgens de Raad voor Amerikaans-Islamitische Relaties (CAIR) zou iedereen die voor het presidentschap gaat moeten beseffen “dat de Amerikaanse moslims een belangrijke kiesgroep vormen die niet houdt van simplistische etiketten”. Corey Saylor van de CAIR ziet echter niet meteen beterschap zolang de moslims politiek niet machtiger worden.
Daarom heeft de organisatie een website op poten gezet die kiezers informatie geeft. “Amerikaanse moslims zijn overwegend conservatief,” zegt Saylor. “Ze stemden voor George Bush in 2000, maar stapten over naar John Kerry in 2004 omdat ze voelden dat hun burgerrechten en vrijheden in gevaar waren.”
Volgens de CAIR kunnen heel wat Amerikaanse moslims deel uitmaken van de belangrijke ‘swing voters’ in staten als Florida, Michigan, Illinois, Ohio, Pennsylvania en Wisconsin. Uit studies van de CAIR blijkt dat ongeveer de helft van de moslims nog onbeslist is over welke kandidaat ze willen steunen.

Obama heeft beste kansen

Politicoloog Samer Shehata van de Georgetown University voorspelt dat ze in groten getale zullen stemmen, waarschijnlijk talrijker dan ooit tevoren. Hij verwacht dat een groot deel van de moslims voor de democratische kandidaat Barack Obama zal stemmen. Obama is net als veel Amerikaanse moslims van Afrikaanse origine en is gematigder dan de andere kandidaten in zijn visie op het Palestijns-Israëlische conflict. Bovendien was Obama van bij het begin tegen de oorlog in Irak, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Clinton.
Omid Safi, professor Islamitische Studies aan de Universiteit van North Carolina, zegt dat de terughoudendheid van de kandidaten tegeover moslims voor een groot wantrouwen zorgt bij de gemeenschap. “Alle kandidaten praten voortdurend over moslims”, zegt hij. “Maar bijna niemand praat mét moslims. Als ze dat wel zouden doen, zouden ze merken dat al de thema’s die Amerikanen bezighouden, zoals onderwijs, milieu, economie en gezondheidszorg, ook centraal staan voor de Amerikaanse moslims.” Ook Safi denkt dat Obama het meeste kans maakt bij de moslimkiezers. “Geen van de Republikeinen krijgt serieuze aandacht van de moslims, en bij de democraten krijgt Hillary Clinton weinig steun omdat ze te sterk pro-Israëlische standpunten inneemt. Vooral Obama kan op veel interesse rekenen.”