Amerikaanse senatoren willen reizen naar Cuba helemaal vrij maken

Nieuws

Amerikaanse senatoren willen reizen naar Cuba helemaal vrij maken

Marina Litvinsky

01 april 2009

Republikeinse en Democratische senatoren hebben gisteren (31 maart) een wetsvoorstel ingediend dat reizen van de VS naar Cuba feitelijk helemaal vrij zou maken. Het initiatief, dat het economisch embargo tegen Cuba gevoelig zou verzwakken, heeft de steun van belangrijke Amerikaanse pressiegroepen.

De ‘Freedom to Travel to Cuba Act’ werd ingediend door de Democratische senator Byron Dorgan en zijn Republikeinse collega Michael Enzi. Het voorstel wordt gesteund door de American Farm Bureau Federation, een boerenverband, de Amerikaanse Handelskamer en de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). In het Huis van Afgevaardigden is een begeleidend wetsvoorstel ingediend, gesteund door 121 afgevaardigden.

Verdere versoepeling

Als het voorstel wordt goedgekeurd, zouden overtredingen van de beperkingen die nu gelden voor reizen naar of van Cuba niet langer vervolgd kunnen worden. Tegelijk zouden ondernemers die in Cuba landbouwproducten of geneesmiddelen willen verkopen, daartoe niet langer een speciale vergunning moeten aanvragen.

President Obama keurde in maart al een versoepeling van de beperkingen op Cubareizen goed. Amerikaanse Cubanen mogen nu eenmaal per jaar naar hun familie op het eiland reizen, zonder tijdsbeperking. Onder Obama’s voorganger George W. Bush kon zo’n reis maar eens om de drie jaar, telkens slechts voor veertien dagen. Obama vergemakkelijkte ook de handel met Cuba

Volledige reisvrijheid zou een belangrijke onderdeel wegnemen van het economisch embargo dat de VS in 1961 tegen Cuba instelden. De handelsboycot moest de Cubanen vrij maken, zegt senator Dorgan, maar dat is nooit gelukt. “Het straft alleen Amerikaanse mensen.”

Volgens Myron Brilliant, de vice-voorzitter voor Internationale Aangelegenheden van de Amerikaanse Handelskamer, heeft het embargo het Cubaanse regime zelfs steviger in het zadel geholpen. De opheffing van de beperkingen op het reizen “is een eerste stap naar een meer rationeel beleid”

Boerenorganisaties zien het initiatief bijzonder goed zitten. Ze hopen dat de opheffing van de reisbeperkingen de afzet van producten als kippenvlees, tarwe en soja in Cuba zal verhogen. De VS voeren sinds 2000 gemiddeld voor ongeveer vierhonderd miljoen dollar landbouwproducten uit naar Cuba.

Er gaan ook stemmen op tegen het wetsvoorstel. “Deze wet zou alleen het toerisme opvijzelen waarmee de machthebbers zich verrijken”, zegt senator Mel Martinez, zelf afkomstig van Cuba. “De repressie van de mensen die naar verandering streven, zou voortduren.”