Amerikaanse steun voor Irak-beleid slinkt

Nieuws

Amerikaanse steun voor Irak-beleid slinkt

Jim Lobe

02 juli 2003

Eén Amerikaan op twee ziet het met de Amerikaanse militaire operatie in Irak de slechte kant opgaan. En twee Amerikanen op drie vinden dat de Verenigde Naties het initiatief van de wederopbouw van Irak moeten overnemen. Dat zijn enkele opvallende conclusies van twee opiniepeilingen die dinsdag in Washington werden gepubliceerd.

Volgens een toonaangevende peiling van de krant USA Today, de nieuwszender CNN en de consulter Gallup bestempelt 61 procent van de Amerikanen het algemene beleid van de regering van president George Bush als positief en vindt 56 procent dat Irak een oorlog waard was. Maar de cijfers liggen gevoelig lager dan midden april, toen de oorlog volop bezig was. Toen vond nog 73 procent van de Amerikanen dat een oorlog in Irak nodig was.

Ook een andere belangrijke opiniepeiling, van de universiteit van Maryland, komt tot de conclusie dat de steun voor de Amerikaanse operatie in Irak afkalft. De peilingen zijn slecht nieuws voor George Bush, die in november 2004 een nieuwe ambtstermijn als president van de Verenigde Staten ambieert. Republikeinse campagnevoerders zijn beducht voor het doembeeld uit 1991, toen de populariteit van vader George Bush spectaculair afnam na een overwinning in de Golfoorlog. Bush werd toen verrassend verslagen door een relatief onbekende democratische presidentskandidaat uit Arkansas, Bill Clinton.

“De opiniepeilingen geven een dalende populariteitstrend aan. George Bush kan maar beter op zijn tellen passen”, zei Mark Rozell, een politiek wetenschapper van de katholieke universiteit van Washington aan de USA Today. Stephen Kull, die het onderzoek van de universiteit van Maryland leidde, denkt dat het vertrouwen bij de Amerikaanse bevolking in Bush nog verder zal afkalven. “Als zou blijken dat de regering de bevolking met valse bewijzen zou misleid hebben over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, zou het zelfs ronduit dramatisch kunnen uitpakken voor Bush.”

Volgens de peiling die Kull uitvoerde, denkt maar 32 procent van de Amerikanen dat de regering volledig eerlijk was in haar informatie over de massavernietigingswapens. Tien procent voelt zich bedrogen. 63 procent is voorstander van een parlementair onderzoek naar de oorlogsargumenten van de regering Bush.

De Amerikaanse aanwezigheid in Irak zou voorlopig nog niet onder druk komen te staan. Tachtig procent van de Amerikanen vindt dat Washington “een verantwoordelijkheid draagt ten aanzien van de Iraakse bevolking” en best ter plaatse blijft tot een stabiele regering er aan de macht komt. “De Amerikaanse bevolking wil niet dat de soldaten terugkeren”, zegt Stephen Kull. “Maar eens in de publieke opinie de perceptie ontstaat dat de Irakezen de Amerikanen liever kwijt dan rijk zijn, zou die gedachte wel eens snel kunnen omslaan.”

De laatste weken en dagen lopen steeds meer berichten binnen over Iraakse aanslagen tegen Amerikaanse legerdoelwitten. De peiling van Maryland werd afgenomen tussen 18 en 25 juni. De peiling van Gallup vond vorige week plaats.

+Program on International Policy Attitudes (http://www.pipa.org/)
+PollingReport.com (http://www.pollingreport.com/iraq.htm)
+Gallup Poll Analyses (http://www.gallup.com/poll/releases/pr030701.asp)