Amerikaanse werkgevers zetten mes in personeelsbestand

Nieuws

Amerikaanse werkgevers zetten mes in personeelsbestand

Abid Aslam

03 juli 2008

Amerikaanse bedrijven hebben de afgelopen maand 79.000 werknemers aan de deur gezet, het hoogste cijfer sinds november 2002. Veel economen denken dat de werkloosheid nog tot ver in 2009 zal blijven toenemen en boven 6 procent zal uitkomen.

Het cijfer van 79.000 ontslagen kwam woensdag van Automatic Data Processing Inc. (ADP), een van de grootste bedrijven die zich toeleggen op personeelsadministratie. De Amerikaanse overheid zal vandaag (donderdag) haar maandelijkse cijfers publiceren. Waarschijnlijk liggen die lager, maar in elk geval zullen ze voor de zesde keer op een rij dit jaar een netto verlies inhouden.
Alle sectoren delen in de klappen. Het banenverlies in de bouwnijverheid is nog altijd te wijten aan de crisis in de huisvestingssector, die nu al langer dan twee jaar aanhoudt. In juni schrapten Amerikaanse aannemers volgens ADP 34.000 banen, waarmee er sinds augustus 2006 al 349.000 banen verloren zijn gegaan in de sector.
Maar zelfs de tewerkstelling in de dienstensector ging er met 3.000 werknemers op achteruit, een eerste netto verlies sinds november 2002. Het zijn onder meer de banken en andere kredietverstrekkers die het nog altijd slechter blijven doen. Het verlies is zorgwekkend voor een economie die steeds meer afhankelijk wordt van de tertiaire sector.
Een en ander doet de Amerikaanse werkloosheidsstatistieken geen goed. Het voorbije jaar is de werkloosheid in de VS al met een procentpunt toegenomen, tot 5,5 procent, zegt het Amerikaanse ministerie van Arbeid. In dat cijfer zijn geen mensen opgenomen die niet langer naar een baan zoeken of die minder werken dan ze zouden willen.
Slechte perspectieven
Meer ontslagen staan op stapel. De noodlijdende hypotheekbank Countrywide Financial Corp. verklaarde vorige week dat er bij haar 7.500 banen zullen verdwijnen bij de geplande overname door Bank of America.
De Amerikaanse regering ziet de situatie niet meteen verbeteren. “De Amerikaanse economie gaat door een woelige periode”, verklaarde minister van Financiën Henry Paulson woensdag. “Nog veel huiseigenaars zullen gedwongen worden hun huizen te verkopen, en verder dalende woningprijzen mogen niet verbazen.”
Volgens de Amerikaanse regering steeg de waarde van de orders bij Amerikaanse bedrijven in mei voor de derde maand op een rij. Maar die toename heeft vooral te maken met de stijgende olieprijzen en een lichte toename van de vraag naar nijverheidsgoederen. De bestellingen voor machines en uitrusting, een belangrijke indicator voor de groeivooruitzichten, blijven stagneren. Bovendien stijgen de voorraden van de bedrijven, waardoor ze de komende maanden gedwongen kunnen worden hun productie verder in te perken.