Amnesty: Europese deal met Turkije geen succes

Nieuws

Amnesty: Europese deal met Turkije geen succes

Amnesty: Europese deal met Turkije geen succes
Amnesty: Europese deal met Turkije geen succes

IPS

15 februari 2017

Nu het akkoord tussen de EU en Turkije bijna een jaar oud is, maakt mensenrechtenorganisatie Amnesty de balans op. En die is allesbehalve positief, zegt de organisatie.

Het migratieakkoord tussen de Europese Unie en Turkije kwam tot stand op 18 maart vorig jaar. Het was een poging om de grote instroom van asielzoekers uit onder meer Syrië te beperken die per boot de Griekse eilanden probeerden te bereiken.

Volgens het akkoord moet wie aankomt op de Griekse eilanden teruggebracht worden naar Turkije. De Europese Unie van haar kant beloofde per teruggebrachte persoon één andere asielzoeker vanuit Turkije te hervestigen naar een Europees land.

Aan Turkije werd ook geld beloofd om de humanitaire situatie voor de vluchtelingen te verbeteren.

Mensenrechten

Maar in een nieuw rapport concludeert Amnesty dat het akkoord een nefaste impact heeft op de mensenrechten van vluchtelingen en asielzoekers. ‘

‘Griekse opvangcentra veranderden meteen in detentiecentra, zitten overvol, de situatie is er abominabel, vooral tijdens de koude wintermaanden.

‘De deal wordt door de Europese Commissie en Europese leiders voorgesteld als een succes, zelfs als een na te volgen voorbeeld, maar niets is minder waar,’ zegt Eva Berghmans van Amnesty International Vlaanderen.

‘Het akkoord is een ramp voor duizenden mensen die vastzitten in slechte en uitzichtloze omstandigheden op de Griekse eilanden.’

Volgens Amnesty veranderden de Griekse opvangcentra meteen in detentiecentra, zitten die overvol en is de situatie er abominabel, vooral tijdens de koude wintermaanden.

15.000

Van de 27.000 asielzoekers die de eilanden bereikten van maart 2016 tot eind januari 2017, zitten er volgens de organisatie nu nog 15.000 vast in de kampen.

Van de 27.000 asielzoekers die de Griekse eilanden bereikten van maart 2016 tot eind januari 2017, zitten er nog 15.000 vast in de kampen.

Ongeveer 4500 mensen mochten verder reizen naar het Griekse vasteland, op grond van gezinshereniging of wegens hun kwetsbare situatie.

Van zo’n 5.000 mensen weet men niet waar ze zich bevinden. En 865 personen werden teruggebracht naar Turkije.

Bovendien is Turkije geen veilige haven voor vluchtelingen, zegt Amnesty.

‘De opvang is er ondermaats, er zijn geen duurzame oplossingen voor vluchtelingen en de procedure loopt mank. Het idee dat men asielzoekers makkelijk zou kunnen terugsturen naar dit “veilige land”, is een fictie.

Dat werd erkend door de beroepsinstanties die over de aanvragen van asielzoekers in Griekenland moesten oordelen.’

Niet uitbreiden

‘Het is duidelijk dat het akkoord geen succes is’, zegt Eva Berghmans. ‘

Volgens Amnesty kan de EU beter werk maken van een beleid van solidariteit en duurzame oplossingen voor vluchtelingen.

Toch wordt het nu door de Europese Commissie en door verschillende Europese leiders als dusdanig voorgesteld.

Er gaan zelfs stemmen op om gelijkaardige akkoorden te sluiten met landen zoals Libië, Soedan en Niger. Dat is onaanvaardbaar.’

De 15.000 mensen die nu nog vastzitten op de Griekse eilanden moeten worden overgebracht naar het Griekse vasteland of naar andere Europese landen, zegt Amnesty, en de EU moet komaf maken met haar beleid van afschrikking.

Volgens de organisatie kan de Unie beter werk maken van een beleid van solidariteit en duurzame oplossingen voor vluchtelingen.