Amnesty International: ‘Myanmar foltert routinematig’

Nieuws

Er zouden meer dan 70 mensen in de dodencel zitten

Amnesty International: ‘Myanmar foltert routinematig’

Amnesty International: ‘Myanmar foltert routinematig’
Amnesty International: ‘Myanmar foltert routinematig’

IPS

02 augustus 2022

De autoriteiten in Myanmar maken zich schuldig aan foltering van burgers, zegt een rapport door Amnesty International. Volgens het onderzoek gebeurt de foltering routinematig in gevangenissen en verhoorcentra.

Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)

Tijdens een protest in Thailand tegen de militaire staatsgreep in Myanamr (februari 2021)

Prachatai (CC BY-NC-ND 2.0)

Sinds de staatsgreep van 1 februari 2021 heeft het leger van Myanmar meer dan 14.500 mensen gearresteerd en meer dan 2000 gedood, stelt de Assistance Association for Political Prisoners (AAPP).

Volgens Amnesty overtreden de ordediensten de wet bij iedere stap van het arrestatie- en detentieproces: ze arresteren mensen zonder arrestatiebevel, dwingen bekentenissen af door foltering of andere mishandeling, laten mensen ‘verdwijnen’, intimideren familieleden en houden gevangenen incommunicado vast, waarbij ze geen contact hebben met de buitenwereld.

In het rapport beschrijft Amnesty de gruwelijke ervaringen van individuen tijdens hun arrestatie, ondervraging en gevangenschap, en zelfs na hun vrijlating. Het onderzoek is gebaseerd op interviews met voormalige gedetineerden, advocaten van gevangenen en deskundigen, en een evaluatie van meer dan 100 nieuwsberichten.

Executies

Amnesty verwijst onder meer naar de gruwelijke executies van 4 mannen in juli 2022. Onder de geëxecuteerden waren Phyo Zeya Thaw, een bekende activist en voormalig lid van de oppositiebeweging, en Ko Jimmy, een prominente pro-democratieactivist.

De executies waren de eerste in meer dan 30 jaar. Volgens AAPP zitten in Myanmar nog meer dan 70 mensen in de dodencel en zijn 41 mensen bij verstek ter dood veroordeeld.

‘De mensen buigen niet, zelfs niet na de recente beschamende executies van Ko Jimmy, Phyo Zeya Thaw, Hla Myo Aung en Aung Thura Zaw.’

‘Myanmar is tot ongekende nieuwe diepten gezakt met de wrede behandeling van gevangenen als onderdeel van een strategie om hun geesten te breken en hun verzet tegen de staatsgreep van 2021 te stoppen’, zegt Agnès Callamard, secretaris-generaal van Amnesty International.

‘Maar dat heeft het tegenovergestelde effect: de mensen buigen niet, zelfs niet na de recente beschamende executies van Kyaw Min Yu (Ko Jimmy), Phyo Zeya Thaw, Hla Myo Aung en Aung Thura Zaw.’

Getaserd en geslagen

Arrestaties worden vaak ‘s nachts uitgevoerd. Tijdens deze nachtelijke invallen breken soldaten en agenten deuren open, slaan ze bewoners, halen ze huizen overhoop, nemen ze elektronica als telefoons en laptops in beslag, en nemen ze soms waardevolle voorwerpen zoals sieraden mee.

Het onderzoek beschrijft verder hoe bewakers gevangenen schoppen en slaan met geweerkolven, elektrische draden en takken. Gevangenen geven aan psychisch te zijn gefolterd met doodsbedreigingen en de dreiging met verkrachting om bekentenissen te forceren of om extra informatie over activiteiten tegen de staatsgreep los te krijgen.

Verschillende voormalige gevangenen vertellen over andere lotgenoten dat ze zichtbare verwondingen hadden op hun lichamen, waaronder bloed, gebroken ledematen en opgezwollen gezichten.

Amnesty roept het leger van Myanmar op om onmiddellijk de duizenden politieke gevangenen vrij te laten. De VN-Veiligheidsraad moet volgens de organisatie de druk op het leger van Myanmar opvoeren door de situatie door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof (ICC).