Amper moslims in studentenclubs

Nieuws

Amper moslims in studentenclubs

Nele Lauryssen

08 februari 2011

In België zijn er maar weinig moslims die in een studentenvereniging zitten, laat staan in een Vlaamse club. Volgens Huseyin Ureyil van Student Focus komt dat omdat er helemaal niet zoveel moslims studeren. Al bestaan er wel enkele Arabische verenigingen waar we best wat moslims terugvinden.

“Moslims zien in hun omgeving vaak veel mensen die niet gestudeerd hebben en het ook prima doen. Bovendien stimuleren ouders hun kinderen vaak niet echt als ze zelf niet gestudeerd hebben”, aldus Huseyin Ureyil van Student Focus. “Daarom zijn er ook zo weinig moslims in studentenclubs. Zelf ken ik er amper die in een vereniging zitten. Vlaamse studentenclubs zijn sowieso niet erg aantrekkelijk voor moslims omdat die vooral feestjes organiseren. Daarnaast zijn veel Vlamingen nog altijd schuw tegenover moslims. Misschien dat die situatie wel verandert met de tijd.”

Etiket

Burak Dogan is voorzitter bij de Turkse Studenten Leuven. “Er zitten best wat moslims bij TSL, maar ik merk wel dat er in Vlaamse studentenclubs amper moslims aanwezig zijn. Moslims zouden soms wel meer aandacht mogen krijgen, maar enkel als het positief is. We willen geen etiket opgeplakt krijgen. Hier in de buurt is er bijvoorbeeld maar één gebedsruimte. Het is nochtans niet veel gevraagd, enkel een leeg lokaal en wat tapijten.”

Yassine Channouf maakt deel uit van de Unie van Arabische Studenten in Europa. “Ik ken wel veel moslims die in studentenorganisaties zitten, maar dat komt vooral omdat ik zelf actief ben en dus een netwerk heb.”

Identiteitscrisis

Ook Illias Elmouden maakt deel uit van de Unie van Arabische Studenten in Europa. “Alles hangt van de club af, er zijn studentenbewegingen met als doel zoveel mogelijk bier te drinken om zo een groepsgevoel te creëren. Onze studentenbeweging spreekt mij aan omwille van enkele doelstellingen, zoals het welzijn voor de Arabieren te verbeteren. Daarnaast ook om de arabo-islamitische jeugd terug naar de kern van hun cultuur en afkomst te kunnen brengen en hen niet in een of andere identiteitscrisis te laten verkeren. We willen ook Maghrebijnse jeugd in Europa meer stimuleren om hogere diploma’s te halen.”

Islamofobie

“Misschien ben ik te streng voor moslimstudenten, maar ik bespeur toch heel wat apathie bij een deel van hen. Het lijkt of velen niet geïnteresseerd zijn in werken voor verandering, terwijl ik geloof dat net moslims als minderheid veel zaken hebben om voor te vechten. Zeker in een klimaat van islamofobie”, aldus Yassine Channouf.
_
© 2011 – StampMedia – Nele Lauryssen_