Antibioticaresistentie eist evenveel doden als aids, griep en tbc samen

Nieuws

‘We zien een zorgwekkende stijging van het aantal sterfgevallen als gevolg van infecties met resistente bacteriën’

Antibioticaresistentie eist evenveel doden als aids, griep en tbc samen

Antibioticaresistentie eist evenveel doden als aids, griep en tbc samen
Antibioticaresistentie eist evenveel doden als aids, griep en tbc samen

IPS

18 november 2022

In de EU sterven jaarlijks meer dan 35.000 mensen aan besmettingen met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Dat is evenveel als aan griep, tuberculose en hiv/aids samen.

Als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie er resistent tegen worden.

Public Domain Pictures / Pixabay

In de EU sterven jaarlijks meer dan 35.000 mensen aan besmettingen met bacteriën die resistent zijn geworden tegen antibiotica. Dat is evenveel als aan griep, tuberculose en hiv/aids samen.

Uit de nieuwe cijfers van het European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) blijkt dat in Europese ziekenhuizen steeds vaker antibiotica worden toegediend met een brede werking. In de voorbije tien jaar is het gebruik zelfs met 15 procent toegenomen.

Maar als een antibioticum regelmatig tegen een bacterie wordt gebruikt, kan die bacterie er resistent tegen worden. De bacterie is dan niet meer gevoelig voor het middel en veelvoorkomende infecties zoals die van de lagere luchtwegen, worden steeds moeilijker te behandelen.

35.000 doden

Daardoor sterven in Europa nu al elk jaar 35.000 patiënten – bijna honderd per dag, blijkt uit nieuwe cijfers het ECDC. Zo wordt antibioticaresistentie in Europa een even groot probleem voor de volksgezondheid als griep, tbc en hiv/aids samen.

‘Er zijn meer inspanningen nodig om onnodig gebruik van antibiotica te blijven verminderen.’

‘We zien een zorgwekkende stijging van het aantal sterfgevallen als gevolg van infecties met resistente bacteriën: elke dag sterven nu bijna honderd mensen aan dergelijke infecties’, zegt ECDC-directeur Andrea Ammon. ‘Er zijn meer inspanningen nodig om onnodig gebruik van antibiotica te blijven verminderen, de preventie en bestrijding van infecties te verbeteren, beheerprogramma’s te ontwerpen en implementeren, en te zorgen voor voldoende microbiologische capaciteit op nationaal niveau.’

Wereldwijd probleem

Het probleem beperkt zich lang niet tot Europa alleen. Uit een recente studie in The Lancet blijkt dat antibioticaresistentie wereldwijd tot minstens 1,2 miljoen doden heeft geleid in 2019. Ter vergelijking: in datzelfde jaar stierven er 860.000 mensen aan hiv/aids en werd malaria 640.000 personen fataal.

Ook het gebruik van antibiotica in de veeteelt speelt daarbij een rol. En volgens sommige experten speelt ook de covid-19-pandemie mee: veel patiënten hebben immers antibiotica voorgeschreven gekregen voor secundaire bacteriologische infecties.