Arabieren negatiever over de VS
Jim Lobe
15 april 2008
Ondanks hernieuwde pogingen om tot een Israëlisch-Palestijnse vredesovereenkomst te komen dit jaar, is het imago van de Verenigde Staten in de Arabische wereld sinds 2006 verslechterd. Dat blijkt uit een groot onderzoek in zes Arabische landen.
Bijna twee derde, of 64 procent, van meer dan 4.000 respondenten in Egypte, Jordanië, Libanon, Marokko, Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), zeiden een “erg negatieve” houding ten opzichte van de VS te hebben. Eind 2006 was dat nog 57 procent. Negentien procent zei “een beetje negatief” ten opzichte van de VS te staan. Dat is ongeveer evenveel als zeventien maanden geleden.
Tegelijkertijd nam de steun voor het Iraanse nucleaire programma toe, blijkt uit het zesde onderzoek in een serie van de Universiteit van Maryland, uitgevoerd door Zogby International. Uit het onderzoek blijkt dat twee derde van de Arabieren (67 procent) vindt dat Iran het recht heeft een atoomprogramma uit te voeren en dat de internationale druk op het land moet stoppen. In 2006 vond 61 procent dat.
Het wantrouwen ten opzichte van Israël en de Verenigde Staten nam toe, ondanks het feit dat het bijna anderhalf jaar geleden is dat het conflict tussen Israël en Hezbollah oplaaide. De oorlog in Libanon duurde uiteindelijk 33 dagen. Die gebeurtenis leidde tot veel anti-Israëlische en antiwesterse sentimenten. De twee landen die in de regio de grootste bedreiging vormen, zijn volgens de respondenten Israël (met 95 procent) en de Verenigde Staten (88 procent). Eind 2006 was dat respectievelijk 85 en 72 procent.
Minder bang voor Iran
Voor Iran zijn de ondervraagden minder bang. Eind 2006 noemde 11 procent Iran de grootste bedreiging voor de regio, nu is dat nog maar 7 procent. Bijna twee derde (65 procent) van de ondervraagden zei niet te geloven dat democratie werkelijk een doel van de VS is in de regio. Twintig procent ziet het wel als een belangrijk doel, maar constateert dat Washington het verkeerd aanpakt.
Zesendertig procent gelooft niet in de berichten dat het geweld in Irak het afgelopen jaar aanzienlijk is afgenomen. Eenendertig procent denkt dat een afname van het geweld niets te maken heeft met de versterking van de Amerikaanse troepenmacht en dat het geweld na verloop van tijd weer zal toenemen. Slechts 6 procent gelooft dat de versterking effect heeft en zal leiden tot een stabielere situatie.
Op de vraag wat er volgens hen gebeurt als de VS zich snel terugtrekken uit Irak, zei 61 procent te geloven dat de Iraki’s een oplossing zullen vinden en tegenstellingen overbruggen. In 2006 was dat 44 procent. Slechts 15 procent verwacht dat de burgeroorlog in Irak zich snel zal uitbreiden. In 2006 was dat 24 procent.
Respondenten in Libanon (88 procent), Jordanië (87 procent) en Saudi-Arabie (66 procent) waren bijzonder optimistisch over de kans dat er vrede komt in Irak als de VS zicht terugtrekken.
Een BBC-onderzoek dat eerder deze maand werd uitgevoerd in 23 landen, suggereerde dat er een einde was gekomen aan het verslechterende imago van de VS in de wereld. Dat zou onder meer veroorzaakt zijn door een grotere nadruk op diplomatie door de regering van president George W. Bush en het afgenomen geweld in Irak. Het onderzoek van de Universiteit van Maryland is volgens deskundigen echter zeer betrouwbaar, gezien de consistente methodologie en de ongebruikelijk lange periode waarover het is uitgevoerd.