Argentijnse elektriciteitsnet kan hittegolf niet aan

Nieuws

Argentijnse elektriciteitsnet kan hittegolf niet aan

Argentijnse elektriciteitsnet kan hittegolf niet aan
Argentijnse elektriciteitsnet kan hittegolf niet aan

Fabiana Frayssinet

14 januari 2014

Door de recordtemperaturen in Argentinië valt de stroom vaak uit. Het ongenoegen groeit bij de Argentijnen, mensen komen op straat. De privatiseringen van de jaren 1990 hebben gefaald, zeggen verscheidene experts.

De stroomonderbrekingen zijn nu iets minder frequent maar het straatprotest houdt aan. In Flores bijvoorbeeld, een middenklassewijk in het centrum van Buenos Aires, trekken mensen die geen stroom hebben ‘s nachts de straat op voor een cacerolazo, een manifestatie waarbij men op potten en pannen slaat, net zoals tijdens de zware economische crisis van 2001-2002.

Zelden geziene hittegolf

Het noorden en centrum van Argentinië kreunen onder een zelden geziene hittegolf. Rond de jaarwisseling was het meer dan 40 graden in Buenos Aires. Zes mensen stierven al.

Ook in het elektriciteitsverbruik sneuvelen de records. Het stroomnet kan de pieken niet aan. In Buenos Aires en omgeving deden zich onderbrekingen voor, soms van twee uur, maar ook pannes van meer dan tien dagen. Op het dieptepunt zaten ongeveer tweehonderdduizend mensen zonder stroom.

“Al het eten in de koelkast is slecht geworden”, zegt Jacqueline, die in de Floreswijk woont. “We zitten zonder water want de pomp werkt niet. We moeten vier verdiepingen trappen doen met emmers om ons te kunnen wassen. En met deze ondraaglijke warmte kun je niet slapen zonder ventilator.”

Kritiek op distributeurs

Veel kritiek krijgen de bedrijven die de elektriciteit verdelen in Buenos Aires, Edesur, een filiaal van het Italiaanse Enel, en het Argentijnse Edenor. Die verzorgen de stroomdistributie in de hoofdstad sinds het land in 1992 met grote privatiseringen is begonnen.

De netwerken blijken verouderd te zijn. Kabels brandden door, transformatoren begaven het.

“Ze hebben niet de nodige investeringen gedaan en zetten ons nu het mes op de keel”, zegt Federico Bernal van het Latijns-Amerikaans Centrum voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek. “Als ze te weinig middelen krijgen, zoals ze zeggen, waarom vertrekken ze dan niet?”

Voldoende capaciteit

In Argentinië wordt de energiesector gesubsidieerd. De prijzen zijn bevroren, al laat de centrumlinkse regering van Cristina Fernández sinds vorig jaar uitzonderingen toe voor de rijkste wijken.

Volgens de bedrijven ontmoedigt zo’n beleid de investeringen, zeker met de hoog oplopende inflatie.

Volgens Bernal is er voldoende capaciteit maar zit het probleem in de distributie. De beschikbare capaciteit van 25.000 megawatt is groter dan de vraag. Zelfs op de dagen met een piekverbruik was er nog altijd 3000 megawatt over, zegt Bernal.

Klacht voor sabotage

“Dit is het gevolg van een aanhoudend gebrek aan investeringen, toezicht en organisatie in een sector die essentieel is voor de economie”, zegt Gustavo Vera, lid van de oppositie in de gemeenteraad van Buenos Aires.

Hij heeft klacht ingediend voor “sabotage en verstoring van de openbare orde” tegen de directies van Edesur en Edenor, de nationale elektriciteitsregulator Enre, het stadsbestuur en de centrale overheid.

Volgens Vera moet justitie onderzoeken of de chaos geen manoeuvre was van de distributeurs om de tarieven op te drijven.

Meer airconditioning

Víctor Bronstein, directeur van het Studiecentrum voor Energie, Beleid en Samenleving, wijt de problemen aan fouten bij de privatiseringen door de regering van Carlos Menem (1989-1999).

Na de privatisering van de elektriciteitsdistributie had de overheid niets meer te zeggen over de planning van de investeringen. En de distributeurs hielden geen rekening met de groei van de bevolking en de economie en ook niet met een gewijzigd verbruikspatroon.

“De prijzen daalden, er werd makkelijk krediet verstrekt. Het gebruik van airconditioning werd gedemocratiseerd. De kritieke situatie deed zich dan ook voor bij hoge temperatuur.”