Argentijnse mannen hebben bijna alle macht

Nieuws

Argentijnse mannen hebben bijna alle macht

Marcela Valente

27 mei 2011

Argentinië mag dan wel een vrouwelijke president hebben, op bijna alle terreinen blijft de macht in handen van mannen. Dat is de conclusie van een nieuwe studie, Geslacht en macht. Wie is baas in Argentinië?

Een groep academici werkte een Index voor Vrouwenparticipatie (IPM) uit en paste die toe op duizenden banen met grote macht en publieke erkenning in meer dan vierduizend openbare en private instellingen en organisaties.

Slechts 15 procent van deze cruciale functies wordt door vrouwen waargenomen, een zeer slechte score op de IPM-schaal; bij vijf vrouwen op tien belangrijke functies spreken de academici van “gendergelijkheid”.

Cristina Fernández

Die slechte score staat haaks op het feit dat Argentinië een vrouwelijke president heeft, Cristina Fernández, en op de twaalfde plaats staat in de rangschikking van landen met de hoogste vrouwelijke aanwezigheid in het parlement.

“Het onderzoek plaatst het vrouwelijke leiderschap in de juiste context, het toont dat de Argentijnse samenleving, ruim genomen, vrouwen niet integreert en hun integratie ook niet stimuleert”, zegt Natalia Gherardi, directeur van de Equipo Latinoamericano de Justicia y Género (ELA), een niet-gouvernementele genderorganisatie.

Op Argentijnse kieslijsten moet minstens 30 procent van de kandidaten vrouwelijk zijn. Door die wet groeide de vrouwelijke aanwezigheid in het parlement van 5 procent in 1983 naar 38 procent vandaag. Maar deze minimumdrempel “is verre van de norm op andere terreinen”, waarschuwt de ELA.

Bij de rechterlijke macht bijvoorbeeld wordt slechts 21 procent van de belangrijke functies op zowel nationaal en provinciaal vlak bezet door een vrouw.

In burgerorganisaties en vakbonden is slechts 8 procent van de cruciale posten in handen van een vrouw, bij machtige bedrijven zakt die score naar 4 procent.