Argentinië investeert eindelijk in hernieuwbare energie maar pompt ook geld in fossiele brandstoffen
IPS
16 maart 2017
Argentinië gaat eindelijk in hernieuwbare energie investeren. Maar de energiecrisis is er zo groot, dat het land ook op fossiele brandstoffen blijft inzetten.
YPF, het genationaliseerde oliebedrijf
Nestor Galina (CC BY 2.0)
Jarenlang is niet geïnvesteerd in de Argentijnse energiesector. Dat werd duidelijk in 2010, toen het land voor het eerst in zeventien jaar olie en gas moest gaan invoeren. Fossiele brandstoffen zijn goed voor 87 procent van de energiematrix in Argentinië.
President Mauricio Macri wil de energiecrisis nu aanpakken en geeft zijn voorganger Cristina Fernández (2007-2015) de schuld voor de problemen. ‘Na tien jaar van verspilling en corruptie beginnen we nu de energiesector te normaliseren’, zei hij op 1 maart aan het Congres.
Fernández gaf in 2012 toe dat er een energiecrisis was. Omdat het land toen miljarden uitgaf aan de invoer van olie, besloot ze YPF te nationaliseren, het oliebedrijf dat negentien jaar eerder door Carlos Menem (1989-1999) was geprivatiseerd.
De nationalisering werd snel goedgekeurd, maar sindsdien is de situatie niet substantieel veranderd.
Hittegolf
Vorige maand stuwde een hittegolf in grote delen van het land het elektriciteitsverbruik naar nieuwe pieken. Om stroomonderbrekingen te vermijden moest de regering energie importeren uit Brazilië, Uruguay, Paraguay en Chili.
Het gaat om een zeer gevoelig thema voor de regering-Macri. Een van de eerste maatregelen die ze nam toen ze in december 2015 het roer overnam, was de elektriciteits- en gasprijzen verhogen. Die waren jarenlang bevroren geweest. Volgens Macri was het aan die lage tarieven te wijten dat er zo weinig in energie was geïnvesteerd.
Potentieel voor windenergie
‘Er is een consensus dat Argentinië geen andere keus heeft dan zijn energieaanbod uit te breiden’, zegt Juan Bosch, voorzitter van elektriciteitsbedrijf Saesa. ‘Dat blijkt onder meer uit het ruime politieke akkoord waarmee de nieuwe wet op hernieuwbare energie werd goedgekeurd.’
In tegenstelling tot andere Latijns-Amerikaanse landen heeft Argentinië nog niet in hernieuwbare energie geïnvesteerd. Toch heeft het land een groot potentieel voor windenergie, zeker in de zeer winderige regio Patagonië.
Twee wetten die hernieuwbare energie een boost moesten geven, in 1998 en 2006, faalden grandioos. Een derde wet, in 2015, opende wel perspectieven, zowel op ecologisch als economisch vlak. Hij bepaalt dat 20 procent van de nationale elektriciteitsvraag tegen 2025 door hernieuwbare energie moet worden gedekt.
De wet werd goedgekeurd tijdens de laatste maanden van Fernández’ regering, met de steun van alle partijen. De regering-Macri ging hem meteen uitvoeren.
‘We hebben al 59 projecten toegewezen in 17 provincies, met een private investering van ongeveer 4 miljard dollar’, zei Macri in het Congres.
Schaliegas en schalieolie
Maar de inspanning voor hernieuwbare energie belet niet dat Argentinië op zoek blijft gaan naar fossiele brandstoffen.
De regering wil Vaca Muerta gaan ontginnen, een schalieveld van 30.000 vierkante kilometer dat zich over vier provincies uitstrekt en in 2011 door YPF ontdekt werd. Het gaat om een van de grootste schaliegas- en schalieolievoorraden ter wereld.
Omdat de olie en het gas op grote diepte zitten in gesteente, zijn zeer zware investeringen nodig. Daarbovenop komt dat de prijzen voor fossiele brandstoffen de laatste jaren serieus gedaald zijn.
Eind 2015 kondigde de regering al de verlaging van de loonkosten in de oliesector aan, in de hoop de ontwikkeling van Vaca Muerta te stimuleren. Deze maand legde ze ook een minimumprijs vast voor gas dat op niet-conventionele manier wordt gewonnen. Die minimumprijs ligt hoger dan de marktprijs.
‘Samen met de werknemers uit de oliesector zorgen we ervoor dat de exploitatie van het niet-conventionele olie- en gasveld niet langer een potentieel is maar een realiteit wordt’, zegt minister van Energie Juan José Aranguren.
Argentinië gaat ook op zee naar olie boren. In januari ondertekende Aranguren een besluit waardoor YPF een gebied van 360.000 vierkante kilometer voor de kusten van Buenos Aires, Río Negro en Chubut kan onderzoeken.
Twee stuwdammen
De regering wil dit jaar ook van start gaan met de bouw van twee stuwdammen op de rivier Santa Cruz, in Patagonië, een investering van bijna 5 miljard dollar die door drie Chinese staatsbanken wordt gefinancierd.
Milieuorganisaties plaatsten vanaf het begin vraagtekens bij het project. De Santa Cruz ontspringt in het Argentinomeer, het grootste meer van het land. Dat bevindt zich in het Nationaal Park Los Glaciares, een van de belangrijkste toeristische trekpleisters van het land.
Eind vorig jaar oordeelde het Hooggerechtshof dat de milieu-impactstudie niet goed was uitgevoerd. Daardoor mochten de werken niet beginnen. De regering beloofde nu een nieuwe studie.