Armoede hoort thuis in een museum

Nieuws

Armoede hoort thuis in een museum

Armoede hoort thuis in een museum
Armoede hoort thuis in een museum

Simon Calcoen

14 november 2007

De Bengaal Muhammad Yunus, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2006, pakt met zijn Grameenbank de armoede op een duurzame manier aan. Tachtig procent van de armen in Bangladesh heeft daardoor toegang tot de kredietmarkt.

Yunus, oprichter van de Grameenbank (vrij vertaald: dorpsbank), wil dat tegen 2012 alle inwoners van Bangladesh toegang hebben tot de kredietmarkt. Hij hoopt armoede er zo tegen 2030 definitief uit te roeien en plant zelfs een armoedemuseum. Voorlopig lijkt hij op goede weg. Elk jaar neemt de armoede in Bangladesh met 1 procent af en vorig jaar zelfs met twee procent.

Kredietonwaardig

Voorheen hadden zij bij de conventionele banken geen toegang tot financiële middelen. ‘Toen de Grameenbank in de jaren ’70 werd opgericht, wilden we 100 miljoen mensen toegang tot krediet verlenen. Dit jaar bereikten we ongeveer 130 miljoen mensen.’ Yunus onderstreepte echter dat wereldwijd circa de helft à twee derden van de bevolking door de mazen van het net blijft vallen.
‘Vroeger klasseerden we deze groep onder de noemer ‘kredietonwaardig’. Dankzij de huidige economische expertise, weten we dat dit niet langer klopt. Elke mens heeft hetzelfde creatieve vermogen om voor zichzelf te zorgen, maar niet iedere mens krijgt dezelfde kansen.’ Yunus hoopt mensen te kunnen bevrijden van financiële hindernissen.

Vicieuze armoedecirkel

De Bengaal ziet in het wereldwijd toekennen van microkredieten vooral een institutionele uitdaging. Door het beleid van de traditionele banken is het moeilijk om een vicieuze armoedecirkel te doorbreken. Wie niet vermogend is, krijgt ook de kans niet om dit op te bouwen. ‘Een straatkind blijft zo een straatkind’, zegt Muhammad.
‘Wil men kansen creëren, dan moeten we de logica van de financiële instellingen omdraaien. De grootste barrière is de geldende mentaliteit. Mensen zijn het gewend om armoede te aanvaarden. Kijk bijvoorbeeld naar Amerika: 47 miljoen mensen hebben daar geen gezondheidsverzekering en dat terwijl er zoveel welvaart is. Maar mensen leren hier gewoon mee te leven.’
Naast leningen, verzorgt de Grameenbank ook een rist andere diensten: in samenwerking met ngo’s en multinationals voorziet de bank een actieve hulpverstrekking. Klanten worden actief opgezocht en opgevolgd en er worden levens- en gezondheidsverzekeringen voorzien, betaalbaar zuiver water en mobiele telefonie, onderwijs voor kinderen,…

Bankier en verzekeraar

De Nobelprijswinnaar was gisteren in ons land in het kader van het 15-jarig bestaan van BRS vzw, een bankier en verzekeraar in derde wereldlanden. Ook Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois was van de partij.
Bourgeois richtte onlangs een waarborgfonds voor microfinanciering op. Momenteel spekt de Vlaamse overheid dit fonds voor 500 000 euro. Dit bedrag wordt gebruikt om de banken in het Zuiden in te dekken. ‘Dit is een weinig risicovolle onderneming, omdat nog geen tiende van de microleningen mislukt.’
Uiteindelijk hebben investeerders wel belang bij het slagen van een vlotte kredietverlening, want door de koopkracht te verhogen ontstaan nieuwe markten. Een van de redenen waarom microkredieten zo succesvol zijn? ‘Wellicht wel, maar ik ga ervan uit dat men dit met nobele bedoelingen doet. Natuurlijk is dit een win-win situatie. Als we niet zorgen dat men in het Zuiden op een menswaardige manier kan leven, dan leidt dit tot allerlei problemen zoals conflicten of migratie, waar wij ook geen belang bij hebben. Een welvarende wereld leidt tot vrede’, zegt Bourgeois.