Artsen Zonder Grenzen: ‘Enorme toename seksueel geweld in Congo’

Nieuws

Medische en humanitaire noodsituatie

Artsen Zonder Grenzen: ‘Enorme toename seksueel geweld in Congo’

Teams van Artsen Zonder Grenzen hebben vorig jaar meer dan 25.000 slachtoffers van seksueel geweld opgevangen en behandeld in de Democratische Republiek Congo (DRC). Dat zijn meer dan twee slachtoffers per uur - veruit het hoogste aantal ooit door de organisatie geregistreerd in Congo.

Van 2020 tot 2022 zagen de AZG-teams gemiddeld 10.000 slachtoffers per jaar in de DRC, dus de toename in 2023 is meer dan verdubbeld en die trend is nog versneld in de eerste maanden van 2024. In de provincie Noord-Kivu alleen werden tussen januari en mei 17.363 slachtoffers behandeld door AZG.

Explosie van seksueel geweld

In het AZG-rapport We are calling for help staat dat 91% van de slachtoffers van seksueel geweld afkomstig is uit Noord-Kivu, vooral uit de vluchtelingenkampen rond Goma.

Van alle slachtoffers die AZG heeft geregistreerd, is 10% minderjarig.

‘Volgens de getuigenissen van onze patiënten is twee derde van hen aangevallen onder bedreiging van een vuurwapen’, zegt Christopher Mambula van AZG in de DRC. ‘De aanvallen vonden plaats in de kampen zelf, maar ook in de omgeving als vrouwen en meisjes - die 98% uitmaken van de slachtoffers - hout of water gingen halen of op het land gingen werken.’

Volgens AZG verklaart de massale aanwezigheid van gewapende mannen in en rond de kampen de explosie van seksueel geweld. Ook het gebrek aan humanitaire hulp en de gebrekkige leefomstandigheden wakkeren het fenomeen aan.

Er blijkt verder ook sprake van seksuele uitbuiting van meisjes en vrouwen om met die inkomsten de familie te onderhouden. Van alle slachtoffers die AZG heeft geregistreerd, is 10% minderjarig.

Abortuswetgeving

De organisatie somt in het rapport een twintigtal dringende acties op die door de conflictpartijen, de Congolese overheden - nationaal, provinciaal en lokaal - alsook internationale donoren en de humanitaire sector moeten worden ondernomen.

AZG ziet drie belangrijke gebieden: het respecteren van het internationaal humanitair recht, een snelle verbetering van de levensomstandigheden van intern ontheemden en veilige, goed verlichte sanitaire voorzieningen en onderdak. Ten derde is er nood aan middelen voor medische, sociale, juridische en psychologische zorg voor slachtoffers van seksueel geweld.

Gezien het hoge aantal abortusaanvragen van slachtoffers, roept AZG ook op tot een aanpassing van het nationale wettelijke kader om de toegang tot volledige medische abortuszorg voor vrouwen die hiervoor kiezen te garanderen.