Australië acht het Great Barrier Reef niet in gevaar

Nieuws

Australië acht het Great Barrier Reef niet in gevaar

Australië acht het Great Barrier Reef niet in gevaar
Australië acht het Great Barrier Reef niet in gevaar

IPS

03 februari 2015

Australië heeft te kennen gegeven dat werelderfgoedorganisatie Unesco het Great Barrier Reef niet als bedreigd moet beschouwen.

In een officieel rapport over de toestand van het wereldberoemde koraalrif zegt de Australische minister van Milieu Greg Hunt dat zijn land de bezorgdheid van de internationale gemeenschap over het rif luid en duidelijk heeft gehoord. “We zullen met hernieuwde kracht de strijd tegen de achteruitgang van het rif aanpakken”, schrijft Hunt in het voorwoord van het rapport.

Verder worden argumenten aangehaald waarom de Commissie voor het Werelderfgoed van Unesco het koraalrif niet moet omschrijven als ‘in gevaar’.

De Commissie komt in juni van dit jaar samen in Duitsland om te bepalen of het rif dat label verdient en het op de lijst van bedreigd werelderfgoed zou moeten komen.

Baggerwerken

Het rif heeft de helft van zijn omvang verloren in de afgelopen 30 jaar. Unesco uitte ook in het verleden zijn bezorgdheid over de beslissing van de overheid om baggerwerken toe te staan met het oog op de ontwikkeling van een nieuwe haven. Het sedimentair materiaal werd daarvoor in de wateren van het rif gedumpt.

“We zullen hard werken om de intrinsieke waarde van het rif niet verloren te laten gaan, en ervoor te zorgen dat dit prachtige ecosysteem ook door toekomstige generaties bewonderd kan worden”, schrijft Hunt.

Hij erkent dat het rif uitdagingen heeft gekend maar vindt het bewezen dat de gedane inspanningen opbrengen.

Zo werden vijf voorstellen om er materiaal te dumpen weer opgeborgen en zorgde een speciaal fonds ervoor dat budgetten werden vrijgemaakt om de waterkwaliteit te verbeteren, aan dierenbescherming te doen en zwerfvuil zoals plastic zakjes, flessen en netten te verwijderen.

Toerisme

Als het rif op de lijst met bedreigde monumenten zou komen te staan, kan dat het toerisme verhinderen. Australië kan dan miljarden aan toeristeninkomsten mislopen.

Ook zou dit niet goed zijn voor de reputatie van Australië. De meeste bedreigde sites bevinden zich immers in ontwikkelingslanden.