Australische jongeren trappen wereldwijde klimaatstaking af: ‘We vragen niet langer, we eisen’

Nieuws

20 september: Global Climate Strike

Australische jongeren trappen wereldwijde klimaatstaking af: ‘We vragen niet langer, we eisen’

Australische jongeren trappen wereldwijde klimaatstaking af: ‘We vragen niet langer, we eisen’
Australische jongeren trappen wereldwijde klimaatstaking af: ‘We vragen niet langer, we eisen’

Australische jongeren waren vandaag de eerste die de straten op trokken voor de wereldwijde klimaatstaking. De klimaatverandering is hot in Airlie Beach in de Australische staat Queensland. Nieuwe koolmijnen en bosbranden bedreigen het Great Barrier Reef én de Australische economie. Fien Van den Steen was erbij voor MO*.

©️ Fien Van den Steen

De Adani Group, van een Indische multimiljardair, wil in Australië een nieuwe, enorme koolmijn te bouwen. ‘No way!’ voor de klimaatstakers.

©️ Fien Van den Steen

Gejuich. Geroep. De jonge studentenleider wordt op Airlie Beach geflankeerd door kinderen van peuterklas tot middelbare school, door ouders en grootouders. Iedereen is hierbij betrokken.

‘Vanaf nu treden wij op de voorgrond,’ zegt hij overtuigd. ‘We vragen niet langer, maar we eisen concrete acties om het Great Barrier Reef te beschermen. Dit is onze toekomst.’

Airlie Beach is een symbolische plek. Bosbranden – door extreme droogte – teisteren het Australische kustdorpje landinwaarts, terwijl aan de andere kant het Great Barrier Reef in de oceaan zucht en kreunt onder de aanhoudende klimaatverandering.

Toerisme bedreigd

De economie berust hier op het toerisme rond de eilanden van de Whitsundays en het koraal van het Great Barrier Reef, maar beide natuurwonderen worden bedreigd door de klimaatcrisis. Het koraal verbleekt en orkanen worden steeds intenser, zoals orkaan Debbie twee jaar geleden.

De Australische overheid heeft recent de toestemming gegeven aan de Adani Group om een nieuwe koolmijn te bouwen.

‘Alleen al in ons leven hebben we enorme veranderingen gezien’, zegt Trevis, die al dertig jaar toeristen naar het Great Barrier Reef brengt. ‘We hebben een kleinkind van slechts drie jaar oud. Hij zal hierin moeten leven, zoals alle andere kleinkinderen, maar de wereld neemt het niet serieus. Terwijl het sneller verloopt dan we ons allemaal hadden kunnen inbeelden. Zo zijn er de afgelopen vier jaar vijf heel sterke cyclonen door het Great Barrier Reef geraasd, terwijl ik in de twintig jaar voordien geen enkele heb gekend.’

Toch ziet de overheid van Queensland daar geen graten in. Recent heeft ze de toestemming gegeven aan de Adani Group, van de Indische multimiljardair Gautam Adani, om een nieuwe koolmijn te bouwen in de regio. Een koolmijn die initieel de grootste van Australië zou worden.

Moli en Monique komen klimaatstaken om bewustwording aan te wakkeren en de wereld te tonen wat er aan de hand is. ‘Wat er gebeurt in de wereld is een veel groter probleem dan dat we een les zouden missen. Vooral omdat wij hier aan het Great Barrier Reef leven. Als er iets gebeurt met het rif, heeft dat een invloed op iedereen in onze samenleving.’

Op de vraag of de overheid genoeg doet om het rif en het klimaat te beschermen antwoorden ze volmondig en in koor ‘No way!’ ‘Ze doen meer om hun fouten te maskeren dan om de oorzaken aan te passen.’

Geen enkel land op koers

Airlie Beach was een van de eerste plaatsen ter wereld waar scholieren en studenten op straat komen voor de klimaatstaking, geflankeerd door de werkende bevolking. En ook andere straten — Australische, Aziatische, Afrikaanse, Europese, Noord- en Latijns-Amerikaanse — worden vandaag ingenomen door klimaatstakers met maar een boodschap: ‘Genoeg gepalaver, tijd voor actie.’

Niet toevallig kozen de jongeren deze datum voor een wereldwijde klimaatstaking, drie dagen voor in New York de klimaattop van de Verenigde Naties begint. Deze top zou de uitvoering van het klimaatakkoord van Parijs concreter moeten maken en moeten versnellen.

Dat is nodig, want geen enkel land is op koers om zijn ambities voor het Akkoord van Parijs te bereiken. En zelfs al zouden alle landen de vooropgestelde doelen bereiken, dan zou het hele akkoord in de realiteit afstevenen op een opwarming met 3 graden in plaats van de ‘beloofde’ 2 graden en de leefbare 1,5 graad.

Hoe warmer, hoe beter?

De aarde is al gemiddeld al met 1 graad opgewarmd. De gevolgen van een stijging van de temperatuur met 1,5 graad zijn immens. Met 2 graden wordt het desastreus, en bij 3 graden onleefbaar. Bovendien verloopt de klimaatverandering niet lineair, maar exponentieel. De limiet ligt niet in de verre toekomst, maar binnen het bereik van onze levens.

De window of opportunity om klimaatverandering binnen leefbare grenzen te houden, is zich aan het sluiten. De tijd tikt, maar de wereldwijde broeikasgasuitstoot blijft stijgen.

De Australische betogers willen 100 procent hernieuwbare energie. Ze willen geen nieuwe kool-, olie- en gasprojecten meer.

De klimaatstakers in Australië hebben drie duidelijke eisen. Ze willen geen nieuwe kool-, olie- en gasprojecten meer, zoals die van Adani. Want die creëren meer uitstoot van broeikasgassen, wat de opwarming van de aarde en oceanen bevordert, en dat brengt het Great Barrier Reef in gevaar.

De Australische betogers willen 100 procent hernieuwbare energie, zowel voor eigen productie als voor de export, tegen 2030. En ze willen een rechtvaardige transitie naar een duurzame maatschappij, en jobcreatie voor al degenen die nu werken in of afhankelijk zijn van de fossiele brandstofindustrie.

In Australië wordt er zo vandaag op meer dan honderd plaatsen gestaakt worden, van de grootsteden Sydney en Melbourne tot kleine dorpjes zoals Wollar in New South Wales. Voor de vorige internationale klimaatstaking, op 15 maart, kwamen er zo’n 150.000 Australiërs op straat, gevold door 1,5 miljoen jongeren wereldwijd. Vandaag zal de slotsom nog veel hoger liggen, want de studenten worden geflankeerd door andere bevolkingsgroepen.

Zo zullen er minstens dertig Australische vakbonden mee de straat optrekken, en krijgt de beweging steun van religieuze groeperingen zoals de Anglicaanse kerk. Bovendien hebben honderden bedrijven hun personeel vrijaf gegeven om de manifestaties bij te wonen. Niet alleen de bossen van Queensland staan in brand, ook de straten.

©️ Fien Van den Steen

De Australische betogers willen 100 procent hernieuwbare energie, zowel voor eigen productie als voor de export, tegen 2030.

©️ Fien Van den Steen

Australië, België en 113 andere landen

Als een lopend vuurtje verspreiden de klimaatstakingen zich over de wereld. Ook in België trekken jongeren vandaag de straat op, gesteund door ouders en grootouders, werkgevers en werknemers, vakbonden en milieuorganisaties.

‘Wij zijn de generatie die ermee zal moeten leven. Het is duidelijk aan het gebeuren.’

Er zijn lokale acties in eigen dorp en stad, maar de Klimaatcoalitie en de jongeren van verzamelt ook in Brussel voor een nationale optocht. Ook hier klinkt het pleidooi voor een eerlijk klimaatbeleid.

Die oproep echoot vandaag wereldwijd. Op meer dan 2.400 evenementen, verspreid over 115 landen en 1.000 steden, wordt er volgens Fridays for Future vandaag actiegevoerd. Die organisatie werd opgericht in navolging van de schoolstakingen van Greta Thunberg en structureert de jonge sociale beweging die sinds vorig jaar kinderen en jongeren op de been brengt uit bezorgdheid over de klimaatverandering.

Zij willen hun overheden dwingen tot nadenken. Hun toekomst staat op het spel. Er is geen planeet B, ondanks de visionaire plannen van Elon Musk en Jef Bezos, de topmannen van respectievelijk Tesla en Amazon.

Het advies van de Australische studenten: ‘Werk samen. Wij zijn de generatie die ermee zal moeten leven. Het is duidelijk aan het gebeuren. Dus werk samen!’ Studenten aller landen, verenigt u.