Axa noemt klimaatverandering ‘onverzekerbaar’
IPS
13 december 2017
Verzekeringsgigant Axa schakelt de klimaatinspanningen een versnelling hoger. De investeringen in schone energie worden verviervoudigd, terwijl er miljarden worden weggehaald bij steenkool en de meest vervuilende olie.
Ecole polytechnique (CC BY-SA 2.0)
Verzekeringsgigant Axa schakelt de klimaatinspanningen een versnelling hoger. De investeringen in schone energie worden verviervoudigd, terwijl er miljarden worden weggehaald bij steenkool en de meest vervuilende olie.
Twee jaar geleden kondigde Axa al inspanningen aan in aanloop naar de klimaattop van Parijs. Nu versterkt het die beloften aanzienlijk.
‘Een klimaatverandering van meer dan 4 graden Celsius is onverzekerbaar’, zegt Axa-topman Thomas Buberl. ‘Als globale verzekeraar en investeerder weten we dat we hierin een sleutelrol spelen. We hebben enkele pioniersbeslissingen genomen in 2015, onder meer door uit steenkool te divesteren, ambitieuze investeringsdoelen in groene energie te stellen en de verzekering van steenkool terug te schroeven. We zijn nu blij dat we die beslissingen genomen hebben en andere actoren geïnspireerd hebben. Nu willen we onze engagementen versnellen.’
Teerzand
Axa maakt daarbij opnieuw gebruik van dezelfde drie hefbomen: groene investeringen, divestering uit vuile energie en de verzekeringssector. In 2015 beloofde het bedrijf 3 miljard euro te investeren tegen 2020. Maar omdat dat doel al bereikt is, trekt Axa de doelstelling op tot 12 miljard.
Ook de divestment-doelstelling gaat de hoogte in: Axa haalt investeringen weg bij bedrijven die minstens 30 % inkomsten uit steenkool halen
Ook de divestment-doelstelling gaat flink de hoogte in: in 2015 beloofde Axa nog om 500 miljoen aan investeringen weg te halen bij bedrijven die minstens de helft van hun inkomsten uit steenkool halen. Nu wordt de drempel verlaagd tot bedrijven die 30 procent van hun inkomsten of energie uit steenkool halen, goed voor een desinvestering van 2,4 miljard euro.
Daarnaast haalt het bedrijf nog eens 700 miljoen euro weg uit de Canadese teerzanden, een van de meest CO2-intensieve vormen van olie, en de pijpleidingen die ermee geassocieerd zijn. Axa zal niet meer investeren in de sector.
Verzekeringen
Omdat het “niet consequent” zou zijn om commerciële ondersteuning te geven aan industrieën waar het uit divesteert, zal Axa geen nieuwe steenkoolprojecten meer verzekeren. Hetzelfde geldt voor teerzanden of pijpleidingen in de sector.
‘Het gevecht tegen klimaatverandering vergt engagement in de globale collectieve actie’, zegt Buberl. ‘Dat kan door samen te werken, maar ook door het voorbeeld te geven. De beslissingen die we vandaag aankondigen, zijn een sterk signaal naar iedereen dat dit complexe probleem wel degelijk aangepakt kan worden. We willen de inspanning doen om de klimaatverandering te beperken. Bedrijven die niet duurzaam zijn, zullen ook ‘oninvesteerbaar’ en onverzekerbaar worden.’