Aziatische malariamug rukt op naar Afrikaanse steden

Nieuws

'Als een aan de stad aangepaste malariamug zich kan verspreiden, zou dat een ravage kunnen aanrichten op het hele continent'

Aziatische malariamug rukt op naar Afrikaanse steden

Aziatische malariamug rukt op naar Afrikaanse steden
Aziatische malariamug rukt op naar Afrikaanse steden

IPS

28 april 2021

Muggen reizen via handelsroutes mee van Azië naar Afrika, waarschuwt het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen. Dat is een groot risico, want in tegenstelling tot de Afrikaanse muggen voelen ze zich prima in grote steden.

De malariamug Anopheles stephensi kwam oorspronkelijk voor in Zuid-Aziatische steden en in het Midden-Oosten. Maar ze is meegelift met het goederenverkeer naar het Arabisch schiereiland, en heeft zo de Hoorn van Afrika bereikt.

Dr. William Collins, USCDCP / Pixnio

De malariamug Anopheles Stephensi kwam oorspronkelijk voor in Zuid-Aziatische steden en in het Midden-Oosten. Maar ze is meegelift met het goederenverkeer naar het Arabisch schiereiland, en heeft zo de Hoorn van Afrika bereikt.

Stadsmug

De komst van de nieuwe mug kan een drama worden voor Afrika. Tot nog toe was malaria immers vooral een plattelandsziekte in Afrika, en de lokale muggensoorten deden het veel minder goed in de steden. Als de Aziatische mug er wel goed kan gedijen, lopen 126 miljoen extra mensen risico.

De komst van de nieuwe mug kan een drama worden voor Afrika.

‘Van alle continenten verstedelijkt Afrika het snelst’, zegt Anne Wilson, epidemioloog aan de Universiteit van Liverpool. ‘De VN schatten dat in 2050 58 procent van de bevolking in stedelijke gebieden zal wonen. Als een aan de stad aangepaste malariamug zich kan verspreiden, zou dat een ravage kunnen aanrichten op het hele continent.’

Lokaal onderzoek

Wilson leidt het Controlling Emergent Anopheles Stephensi in Ethiopia and Sudan (CEASE), waaraan ook het ITG meewerkt. Het project wil nagaan hoe ecologische, sociale en zelfs architecturale factoren kan de verspreiding van de ziekte kunnen beïnvloeden.

‘Daarom voeren we samen met lokale onderzoekers veldwerk uit: om te ontdekken wat de broedplaatsen van de mug zijn en waar de besmettingen gebeuren’, zegt onderzoeker Fatou Jaiteh. ‘Daarbij betrekken we alle stakeholders van zowel binnen als buiten de gezondheidssector, zoals de bevolking en de landbouw-, gezondheids- en transportsector.’