Steden als Jakarta, Wuhan, Chennai en Delhi worden getroffen door extreme hitte, luchtvervuiling en waterschaarste
Aziatische steden grootste slachtoffer van klimaatcrisis
IPS / Climate News Network
20 mei 2021
Klimaatverandering, watertekorten en vervuiling wegen het zwaarst op steden in Azië, zeggen onderzoekers. De rest van de wereld kan misschien nog ontsnappen.
Smog hangt boven de Indonesische hoofdstad Jakarta.
Slecht nieuws voor de inwoners van Jakarta en mensen die in Delhi, Chennai of Wuhan hebben het al niet veel beter. Uit een nieuwe studie is gebleken dat een breed scala aan klimaat- en milieubedreigingen steden in Azië het zwaarst zullen treffen, terwijl de rest van de planeet er minder slecht vanaf komt.
Het onderzoek, uitgevoerd door het Britse risicoanalyse- en consultancybureau Verisk Maplecroft, is in eerste instantie gericht op de risico’s voor bedrijven die actief zijn en investeren in verschillende stedelijke centra.
Op basis van factoren als vervuiling, waterschaarste, extreme hitte en algehele kwetsbaarheid voor klimaatverandering, bevinden 99 van de 100 meest kwetsbare steden ter wereld zich in Azië, met de Indonesische hoofdstad Jakarta bovenaan de lijst, gevolgd door steden in India.
Jakarta is langzaam aan het zinken.
Zoals veel kuststeden in de wereld is Jakarta, met een bevolking van meer dan 10,5 miljoen mensen, kwetsbaar voor zeespiegelstijging. De stad is dan ook langzaam aan het zinken. Gebouwd op wat ooit een moeras was, heeft de stad ook ernstige problemen met de watervoorziening en bovendien is de lucht ernstig vervuild.
Er is weinig tegen te doen: de Indonesische regering is van plan de hoofdstad te verplaatsen naar Oost-Kalimantan op Borneo.
Italiaanse toestanden in Londen
In de Indiase steden zijn lucht- en watervervuiling bijzonder acute problemen. De risico-index plaatst Delhi, Chennai, Agra en Kanpur in de top tien van steden ter wereld die het hoogste risico lopen op milieurampen en klimaatverandering.
In de Indiase steden zijn lucht- en watervervuiling bijzonder acute problemen.
Verschillende steden in China, Manilla in de Filippijnen, Bangkok in Thailand en Karachi in Pakistan scoren slecht. Maar ook steden buiten Azië zijn niet immuun voor de toenemende milieu- en klimaatcrisis.
‘Londenaren stellen zich misschien warme dagen in het park en een Italiaanse cafécultuur voor, maar de realiteit voor de meeste steden is er een van wijdverbreide verliezen in productiviteit, torenhoge koelingskosten en een toename van hitte-gerelateerde ziekten’, aldus de studie.
Een schoon Caïro?
Het bedrijfsleven moet zich bewust zijn van wat er aan de hand is en de risico’s inschatten van vestigingen en investeringen in verschillende stedelijke centra, zegt de studie. ‘Hoe internationale organisaties omgaan met de escalerende milieu- en klimaatcrisis is nu een van de kritieke factoren die hun veerkracht op de lange termijn bepalen.’
Ook naar juridische kwesties moet worden gekeken, stelt de studie: ‘Naarmate CO2-regelgeving zich sneller ontwikkelt, worden wettelijke verplichtingen met betrekking tot het klimaat ook steeds meer mainstream.’
Steden in Canada en Nieuw-Zeeland presteren over het algemeen goed op de Verisk Maplecroft-index, net als veel Europese steden. Istanbul in Turkije en Djedda in Saoedi-Arabië doen het juist slecht, terwijl, verrassend genoeg, de Egyptische hoofdstad Caïro - met bijna 10 miljoen inwoners - beter presteert, vooral dankzij haar schonere lucht en betere toegang tot watervoorzieningen.
Dieren en mensen trekken noordwaarts
In Afrika staan de overvolle metropolen Lagos in Nigeria en Kinshasa in de Democratische Republiek Congo laag op de ranking. In Zuid-Amerika kampt de woestijnstad en Peruaanse hoofdstad Lima met ernstige watertekorten en andere milieuproblemen.
Er is steeds meer bewijs dat vissen en verschillende andere dieren naar het noorden trekken naarmate de temperatuur van het zeewater en het land stijgt.
Er is steeds meer bewijs dat vissen en verschillende andere dieren naar het noorden trekken naarmate de temperatuur van het zeewater en het land stijgt. Ook het plantenleven probeert zich aan te passen aan de opwarming van de aarde.
Een algemene boodschap van het onderzoek lijkt te zijn dat, hoe grimmig de problemen van de Aziatische steden ook zullen uitpakken, wij mensen ook naar het noorden zouden moeten verhuizen als het gaat om de zoektocht naar bewoonbare steden.
Zo scoort de Finse hoofdstad Helsinki goed in de index van het onderzoek; Krasnojarsk in Siberië ziet er goed uit, en ook Vancouver en Ottawa in Canada zouden geen slechte gok zijn.
En goed nieuws voor degenen die van plan zijn Glasgow te bezoeken voor de grote COP-26 klimaatconferentie later dit jaar: de Schotse stad - niet bepaald bekend om haar warme en droge dagen - hoort bij de steden die het minst worden blootgesteld aan de gevaren van klimaatverandering, aldus de studie
Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij IPS-partner Climate News Network