Houden de Sioux van Standing Rock stand?

Nieuws

Houden de Sioux van Standing Rock stand?

Houden de Sioux van Standing Rock stand?
Houden de Sioux van Standing Rock stand?

Katrijn Geeraert

22 november 2016

Sinds augustus verzetten de Sioux indianen van Standing Rock zich met een steeds groter wordende groep bondgenoten tegen de Dakota oliepijplijn door hun gebied. Die leiding zal als ze af is meer dan een half miljoen vaten ruwe olie van het Bakken olieveld aan de grens met Canada over 1900 kilometer naar Illinois transporteren. Een kolfje naar de hand van de toekomstige president. Houdt Standing Rock stand in tijden van Trump?

Wat begon als lokaal verzet van een 200-tal stamleden te paard groeide uit tot een internationale protestbeweging gesteund door meer dan 300 inheemse stammen en klimaatactivisten onder de hashtag #NoDAPL (No Dakota Access Pipe Line). De Sioux beschermen immers niet alleen hun heilige gronden maar ook hun drinkwater dat nu door vervuiling bedreigd wordt. De demonstranten noemen zich dan ook geen ‘protesters’ maar ‘water protectors’.

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

De Sioux van Standing Rock

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)​

Met duizenden zijn ze ter plekke en sinds maanden proberen ze de bouwactiviteiten te stoppen of vertragen. Ondanks het feit dat dit volgens de demonstranten op een vreedzame manier gebeurt, worden ze geconfronteerd met militaristische politie-eenheden die er niet voor terugschrikken pepper spray, wapenstokken en rubberkogels te gebruiken.

Honderden activisten zijn inmiddels opgepakt en er worden meldingen gemaakt van onmenselijke behandeling in de gevangenis waardoor na de VN ook Amnesty International waarnemers heeft gestuurd.

Van uitstel naar afstel?

De spanning stijgt in Dakota, zeker nu het US Army Corps of Engineers heeft aangekondigd dat ze willen onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de pijpleiding toch om te leiden met respect voor de tradities van de Sioux indianen. Het toekennen van een bouwvergunning aan de uitvoerende firma Energy Transfer Partners is daardoor al twee keer opgeschort.

Niet dat het oliebedrijf zich daar iets van aantrekt, integendeel, ze klagen de staat zelf aan enkel te handelen uit politieke motieven. Ondertussen bouwen ze lustig verder en zijn inmiddels tot op enkele kilometers van de Missouri rivier genaderd, tot grote consternatie van de activisten.

Eerder besliste de federale rechtbank al in het voordeel van Energy Transfer Partners dat de aanleg van de DAPL niet stopgezet moest worden. Alle hoop van de waterbeschermers ligt nu bij het Army Corps of Engineers.

Het US Army Corps of Engineers & de indianen

Het US ACE schreef mee aan enkele zwarte bladzijden in de geschiedenis van de eerste Amerikanen. Zo bouwden ze in de jaren ‘50 en ‘60 in het kader van het Pick-Sloan plan vijf grote dammen aan de Missouri waardoor grote delen tribaal land onder water liepen en volledige indianendorpen moesten verhuizen. Het project kwam ten goede aan de blanke boeren en stedelingen maar was een ramp voor de inheemse volkeren. Veel van de stammen die de Sioux nu bijstaan, zijn overlevenden van die catastrofe.

Ook nu was het het Army Corps dat besliste om de oorspronkelijke route van de pijpleiding te verleggen van Bismarck richting Sioux gebied. Dat gebeurde nadat de inwoners van Dakota’s hoofdstad protesteerden uit angst voor vervuiling van hun drinkwater.

Dat was natuurlijk helemaal terecht maar de Sioux zouden dezelfde bezorgdheid geuit hebben als ze op voorhand geraadpleegd waren, wat volgens hen niet gebeurd is.

Dat lijkt volgens sommigen op ‘environmental racism’ of mileuracisme, waarbij minderheden gedwongen worden de negatieve gevolgen te dragen van veranderingen aan het milieu.

En nu lijkt het ACE de enige instantie die de pijplijn nog kan tegenhouden. Een kans om te tonen dat ze geleerd hebben uit hun fouten in het verleden?

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

De Sioux van Standing Rock

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

En dan nu… Trump

Het is nog maar de vraag hoe lang een uitstel of eventueel verbod van de Obama administratie het zal uitzingen onder die van Trump.

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

De Sioux van Standing Rock

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)​

Net zoals het Army Corps of Engineers deelt Trump geen mooie voorgeschiedenis met de eerste Amerikanen. Hij lag in de jaren ’90 al overhoop met inheemse stammen die casino’s bouwden op hun grondgebied en zo zijn gokimperium concurrentie aandeden. De manier waarop hij toen ten strijde trok, was een voorbode van zijn houding tegenover etnisch-culturele minderheden nu.

Daarnaast kennen we de president-elect als een notoir klimaatontkenner volgens wie de opwarming van de aarde een uitvinding van de Chinezen is.

Over DAPL sprak hij tijdens zijn campagne niet maar hij beloofde wel om in de eerste 100 dagen van zijn presidentschap het omstreden Keystone XL project terug op te nemen.

Die pijpleiding van Canada naar de VS kreeg van Obama uiteindelijk geen vergunning en werd stopgezet, iets waarop de leden van Standing Rock ook nog steeds hopen: een laatste memorabele act van Obama als president.

Follow the money

Los van zijn beleid dat wil inzetten op grote infrastructuurwerken en fossiele brandstoffen, is er natuurlijk nog Trump de zakenman.

Zelfs zonder zijn America First Energy Plan lijkt het er dus op dat de nieuwe president er belang bij heeft dat de Dakota Access Pipe Line er komt.

Volgens The Guardian US investeerde Trump tussen de 500 000 en 1 miljoen dollar in Energy Transfer Partners en nog eens hetzelfde bedrag in Philips 66, dat een aandeel van 25% zal hebben in het DAPL project eens het voltooid is.

Kelcy Warren, de CEO van Energy Transfer Partners, doneerde op zijn beurt 100 000 dollar aan het Trump Victory Fund, een fondsenwervend comité voor Trumps campagne. Daarbovenop komt nog eens 3000 dollar in rechtstreekse donaties aan de campagne.

Zelfs zonder zijn America First Energy Plan lijkt het er dus op dat de nieuwe president er belang bij heeft dat de Dakota Access Pipe Line er komt.

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

De Sioux van Standing Rock

Joe Brusky (CC BY-NC 2.0)

I refuse to be Trumped

Tenzij alle andere investeerders zich terugtrekken natuurlijk. DNB, de grootste bank van Noorwegen geeft het goede voorbeeld en verkoopt haar aandeel in het project onder druk van activisten. Ook gewone Amerikanen halen hun geld weg bij betrokken banken.

En de activisten ter plaatse geven de strijd nog niet op, ook al beseffen ze dat ze de nieuw gekozen president hen niet genegen is: “I refuse to be Trumped,” klinkt het.

Wie de actualiteit rond Standing Rock via sociale media wil volgen, kan dat via de volgende tags #WaterIsLife, #StandWithStandingRock, #waterprotectors.