Bedrijven achter alliantie tegen plasticvervuiling ‘maakten 1000 keer meer plastic dan ze hebben opgeruimd’

Nieuws

‘Schoolvoorbeeld van greenwashing’

Bedrijven achter alliantie tegen plasticvervuiling ‘maakten 1000 keer meer plastic dan ze hebben opgeruimd’

De vijf voortrekkers in een industriële alliantie tegen plastic afval hebben samen ruim duizend keer meer plastic geproduceerd dan de alliantie heeft opgeruimd, blijkt uit onderzoek door Greenpeace. ‘Je kunt je geen ​​duidelijker voorbeeld van greenwashing voorstellen.’

Vijf jaar geleden richtten grote bedrijven uit de chemie en de oliesector de Alliance to End Plastic Waste op. Ze beloofden anderhalf miljard dollar te pompen in initiatieven die de plastic afvalberg met 15 miljoen ton zouden verminderen, onder meer via betere ophaling en recyclage. De industriegroep weegt ook op de VN-onderhandelingen voor een wereldwijd plasticverdrag.

Maar documenten van een PR-bedrijf die in handen kwamen van Greenpeace suggereren dat de alliantie vooral tot doel had om een alternatief te bieden voor de verboden op plastic die in 2019 opgang maakten.

Vorig jaar werd de doelstelling van 15 miljoen ton plastic ook in alle stilte geschrapt, wegens te ambitieus.

Greenwashing

Uit nieuwe cijfers van consultancybedrijf Wood Mackenzie blijkt nu dat de vijf grote olie- en chemische bedrijven in het uitvoerend comité van de alliantie – Shell, ExxonMobil, TotalEnergies, ChevronPhillips en Dow – in twee dagen meer plastic produceren dan alle projecten van de alliantie in de afgelopen vijf jaar hebben opgeruimd.

Sinds de oprichting van de alliantie hebben de vijf sterkhouders samen 132 miljoen ton polyethyleen (PE) and polypropyleen (PP) geproduceerd. Dat is ruim duizend keer wat de alliantie in dezelfde periode heeft opgeruimd. Bovendien houden de cijfers enkel rekening met de productie van PE en PP, niet met andere veelgebruikte plastics zoals polystyreen.

‘Je kunt je moeilijk een ​​duidelijker voorbeeld van greenwashing in deze wereld voorstellen’, zegt milieuactivist Bill McKibben. ‘De olie- en gasindustrie - wat vrijwel hetzelfde is als de plasticindustrie - is hier al tientallen jaren mee bezig.’