Belg heeft bijna drie aardbollen nodig

Nieuws

Belg heeft bijna drie aardbollen nodig

Ann De Ron

21 oktober 2004

Als iedereen zou leven als de Belgen, hebben we bijna drie aardbollen nodig om voedsel te produceren, onze huizen te verwarmen en ons te verplaatsen. We hebben daarmee net als de andere landen in West-Europa een zware 'ecologische voetafdruk', zo blijkt uit het recentste Living Planet report' van het Wereldnatuurfonds WWF. De Belgische vzw Ecolife probeert daar alvast wat aan te doen. Ze zoekt momenteel 100 gezinnen in het Oost-Vlaamse Meetjesland en in een aantal Antwerpse gemeenten om die gezamenlijke voetafdruk in 100 dagen met 100 voetbalvelden te verkleinen.

4,9 hectare, ofwel meer dan acht voetbalvelden: dat is volgens de nieuwste WWF-berekeningen de aardoppervlakte die een gemiddelde Belg verbruikt om te wonen, te eten, zich te verplaatsen, zich te kleden en ga zo maar door. Dat is veel, want als we de hoeveelheid bruikbare aardoppervlakte netjes delen door het aantal mensen op de wereld, dan heeft elke persoon maar recht op 1,8 hectare, ofwel drie voetbalvelden. Wij leggen beslag op bijna drie keer zoveel. Anders gezegd: als iedereen doet zoals wij, zouden we bijna drie aardbollen nodig hebben. Natuurlijk leeft niet iedereen zo royaal, maar toch verbruiken alle mensen samen nu al twintig procent meer dan de aarde duurzaam kan leveren.

Belgen hebben vooral een zware voet op vlak van energieverbruik in hun woning, zegt Sabien Leemans van WWF België. Minstens een kwart van de Belgische ecologische voetafdruk komt op rekening van verwarming, verlichting en elektrische apparaten in huis. Onze energiefactuur is zelfs hoger dan in de koudere Scandinavische landen, omdat onze huizen veel slechter geïsoleerd zijn. Andere domeinen die veel aardoppervlakte verbruiken zijn mobiliteit en voeding.

Wat te doen? Minder vlees eten bijvoorbeeld, zegt Leemans prompt. De voetafdruk van een kilo rundvlees is immers zowat tien keer groter dan die van een kilo groenten. Een koe heeft zelf voedsel nodig en produceert bijvoorbeeld ook mest. Leemans raadt ook aan om deze koudere maanden de paprika’s en de aardbeien van het menu te schrappen, en vaker paddenstoelen, bloemkool en andere koolsoorten en knolselder te eten. Fruit en groenten van het seizoen zijn minder belastend dan soorten uit serres, en voor de soorten uit eigen streek zijn de transportkosten veel lager. Op het vlak van mobiliteit suggereert Leemans met de trein in plaats van met de auto naar het werk te gaan, te carpoolen, of gewoon al tankbeurten uit te sparen door rustiger te rijden. Sommige tips laten zich ook voelen in de portemonnee: zo schat het WWF dat de thermostaat één graadje lager zetten jaarlijks zo’n 50 euro bespaart.

Ziet u dit soort tips wel zitten, en woont u in de Antwerpse gemeenten Boom, Niel, Rumst, Schelle, Hemiksem, Bornem, Puurs, Sint-Amands of Willebroek; of in de Oost-Vlaamse gemeenten Aalter, Assenede, Eeklo, Evergem, Kaprijke, Knesselare, Lovendegem, Maldegem, Nevele, St. Laureins, Waarschoot, Zomergem of Zelzate? Dan kan u zich nog opgeven om mee te doen aan een campagne van de vzw Ecolife om over een periode van drie maanden te proberen de ecologische voetafdruk van uw gezin te verkleinen. U krijgt een aangepaste serie tips, aangevuld met onder meer adressen van boeren in uw eigen streek waar u rechtstreeks groenten kan gaan kopen. De actie liep vorig jaar al bij 121 gezinnen in de Westhoek en was volgens de organisatoren een groot succes.

Wij hadden al bij aanvang een behoorlijk lage ecologische voetafdruk, maar de campagne was een extra stimulans om er nog meer op te letten dat onze jongens de deuren achter zich sloten, dat we geen lichten lieten branden en dergelijke, zegt Mieke Terriere uit Houthulst, die met haar gezin deelnam. Ook een andere deelneemster, Christel Lapere die met haar man een boerderij heeft van oesterzwammen en kruiden in Diksmuide, is enthousiast. We hebben spaarlampen en de spaardouchekop ontdekt, en we letten er nu ook meer op om de bloemen water te geven met water dat we van de staldaken opvangen, zegt ze. En we hebben veel mensen leren kennen.