Minister Gennez: ‘Vooral vrouwen en kinderen zijn enorm kwetsbaar in conflict- en rampsituaties’
Belgische ontwikkelingshulp zet koers richting vergeten crisissen
IPS
29 augustus 2023
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez is samen met Belgische humanitaire ngo's een nieuw financieel kader overeengekomen voor de komende twee jaar. De ontwikkelingssamenwerking van ons land zal zich richten op vergeten crisissen en de bescherming van vrouwen en kinderen.
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez op een vergadering van de VN in Genève.
UN Photo / Jean Marc Ferré (CC BY-NC-ND 2.0)
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez is samen met Belgische humanitaire ngo’s een nieuw financieel kader overeengekomen voor de komende twee jaar. De ontwikkelingssamenwerking van ons land zal zich richten op vergeten crisissen en de bescherming van vrouwen en kinderen.
Het initiatief komt volgens Gennez voort uit de alarmerende stijging van de wereldwijde humanitaire behoeften en het toenemende geweld in diverse regio’s, waaronder de bezette Palestijnse gebieden, de Sahel en de Democratische Republiek Congo (DRC).
‘Het afgelopen jaar domineerde de oorlog in Oekraïne de krantenkoppen. Maar ook de aankondiging van een nieuwe IPhone of de laatste celebrity gossip halen vaker het nieuws’, aldus Gennez bij de aankondiging van het akkoord. ’Dat betekent dat miljoenen mensen in nood onzichtbaar blijven en niet de hulp krijgen die ze nodig hebben. Terwijl humanitaire hulp het verschil kan maken tussen leven en dood. Dat geldt evenzeer in Oekraïne als in Oost-Congo.’
Vergeten crisissen
Gennez benadrukt het belang van het beschermen van vrouwen en kinderen tegen (seksueel) geweld, misbruik en uitbuiting in noodsituaties. Ze merkt op dat dergelijk geweld een wijdverspreid en systematisch fenomeen is tijdens conflicten en rampen. Naast deze focus zullen humanitaire organisaties ook aandacht besteden aan de zogenaamde “vergeten crisissen”, waarbij humanitaire noden vaak niet de media-aandacht krijgen die ze verdienen.
‘We kiezen ervoor onze hulp te concentreren in gebieden waar de nood enorm hoog is en de internationale steun tekortschiet.’
‘Binnen het nieuwe financiële kader kiezen we ervoor onze hulp te concentreren in gebieden waar de nood enorm hoog is en de internationale steun tekortschiet: dat is het geval in de Sahelregio, de landen rond de Grote Meren zoals Oeganda of Burundi, de bezette Palestijnse gebieden, en Jemen’, legt Gennez uit.
‘Het feit dat sommige humanitaire crisissen “vergeten” worden is een direct gevolg van een gebrek aan politiek engagement en media-aandacht.’
In de bezette Palestijnse gebieden wordt de humanitaire situatie bijvoorbeeld steeds nijpender, met veelvoorkomende en intense periodes van geweld. Ondanks dit leed wordt slechts 21 procent van de noden gefinancierd. In Congo (DRC), waar 6,3 miljoen mensen intern ontheemd zijn, is dat slechts 28 procent. Andere getroffen gebieden zijn Burkina Faso en Mali, die lijden onder politieke instabiliteit en terrorisme.
Vrouwen en kinderen
Onder het nieuwe kader zullen programma’s zich richten op het beschermen van met name vrouwen en kinderen in noodsituaties. Dit omvat bijvoorbeeld waardige opvang voor vluchtelingen, psychosociale steun na seksueel geweld en voortzetting van onderwijs.
‘Vooral vrouwen en kinderen zijn enorm kwetsbaar in conflict- en rampsituaties. Seksueel geweld is alomtegenwoordig, en wordt systematisch gebruikt als oorlogswapen. De situatie is nog precairder in vluchtelingenkampen, waar de bescherming van hun familie en vertrouwde netwerken wegvallen’, aldus Gennez.
Belgische ngo’s zoals Oxfam, Caritas en Rode Kruis Vlaanderen komen in aanmerking. Het totale budget voor de komende twee jaar bedraagt 53 miljoen euro.