Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

Nieuws

Methode creëert nieuw beton om gebouwen te reconstrueren

Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren
Belgische VUB-prof gaat in Oekraïne oorlogspuin recycleren

IPS

15 maart 2023

Het puin dat zich in Oekraïne opstapelt door de oorlog is geen verloren grondstof. Experts materiaalkunde gaan het beton recycleren en daarmee nieuw, hoogwaardig beton fabriceren. Aan dat proces werkt ook een Belgische VUB-professor mee.

© Oleksandr Ratushniak/ UNDP Ukraine/ Flickr (CC BY-ND 2.0)

Het Oekraïense bedrijf Sheldor wil de recyclagemethode inzetten om gebombardeerde wijken herop te bouwen.

© Oleksandr Ratushniak/ UNDP Ukraine/ Flickr (CC BY-ND 2.0)

‘De CO2-winst die je met ons procedé kan maken is enorm en bovendien heb je er geen extra grondstoffen voor nodig die je uit de natuur moet halen.’

Het Oekraïense bedrijf Sheldor heeft chemisch ingenieur Hubert Rahier gevraagd om mee te helpen met de recyclage van beton dat vernield werd door het oorlogsgeweld. De professor Fysische Chemie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) ontwikkelde, samen met andere Belgische en Nederlandse partners, een methode om beton volledig te recycleren, inclusief een groot deel van het cement. Met die grondstoffen kan nadien opnieuw hoogwaardig structureel beton worden gemaakt.

‘Beton bestaat uit aggregaten zoals rivierkeien of grind, zand en een binder, die meestal cement is’, verduidelijkt Rahier. ‘Je kan al die onderdelen weer uit het beton halen: zand en grind komen los uit het beton als je het mechanisch vermaalt. De fijnere fractie met daarin het cement moet opgewerkt worden tot het opnieuw bruikbaar wordt als binder.’

Duurzaam recyclageproces

Voor al die verschillende stappen werkt Rahier samen met partners uit België en Nederland die elk hun expertise inzetten.

Het recyclageproces verloopt zo duurzaam mogelijk. Om cement bijvoorbeeld weer bruikbaar te maken en uit zijn chemische verbinding los te weken, wordt het cementpoeder in een speciaal daartoe ontworpen microgolfoven opgewarmd tot een temperatuur tussen 500 en 600 graden Celsius. ‘De oven werkt met elektriciteit die opgewekt wordt met zonnepanelen zodat het hele proces zonder extra koolstofuitstoot kan gebeuren’, legt Rahier uit.

De expertise van Rahier raakte recent bekend bij een Oekraïense bedrijfsleider die het proces nu wil inzetten om het beton van gebombardeerde wijken in Oekraïne te recycleren en het ter plekke wil gebruiken voor de wederopbouw.

‘Tegen het einde van het jaar zouden we operationeel moeten zijn’, zegt Rahier die nog benadrukt dat alle ingrediënten van het oude beton gerecycleerd zullen worden en het nieuwe beton dezelfde kwaliteit zal hebben, eventueel door wat binder of cement toe te voegen. ‘De CO2-winst die je met ons procedé kan maken is enorm en bovendien heb je er geen extra grondstoffen voor nodig die je uit de natuur moet halen’, aldus Rahier.