Betaalbaar choleravaccin in de pijplijn
Joren Gettemans
11 oktober 2009
Een betaalbaar choleravaccin staat op het punt goedgekeurd te worden voor massaproductie, nu een grootschalig klinisch onderzoek onder 67.000 patiënten met succes is afgerond.
De resultaten van de studie verschenen vrijdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet. Een groep van 67.000 testpersonen in Kolkata, waar het aantal cholerabesmettingen hoog is, kreeg een vaccin of een placebo. Er zijn al andere vaccins tegen cholera beschikbaar, maar die zijn erg duur en daardoor onbetaalbaar voor de lanen waar cholera voorkomt.
WHO
Na twee jaar bleek het aantal cholerabesmettingen met twee derde gedaald in de groep die het nieuwe vaccin gekregen had. Het vaccin bleek bovendien even effectief bij alle leeftijden en had geen ernstige bijwerkingen.
Het vaccin is gebaseerd op een versie die eerder al in Vietnam geproduceerd werd. Die is nu in samenspraak met de Wereldgezondheidsorganisatie op punt gesteld en zal in India geproduceerd worden.
De onderzoekers pleiten wel voor bijkomende studies om te bepalen hoe lang de bescherming duurt en of het vaccin ook geschikt is voor collectieve immuniteit. Daarbij wordt een niet-gevaccineerd persoon ook beschermd omdat het grootste deel van de bevolking gevaccineerd is.
“De bemoedigende resultaten van vandaag moeten getemperd worden tot voorzichtig optimisme, omdat eerst nog bewezen moet worden of de bescherming langdurig is, voordat dit vaccin als alternatief voor het dure vaccin aanbevolen kan worden,” schrijven Saranya Sridhar van de Berkeley Universiteit in California in de begeleidende tekst bij de studie.