Betere oogsten door goed waterbeheer

Nieuws

Betere oogsten door goed waterbeheer

Rahul Goswami

23 juli 2003

Europese boeren die met de droogte kampen, kunnen misschien hun licht opsteken in India: oordeelkundig waterbeheer blijkt daar in staat de waterspiegel te verhogen en de productiviteit van droge gronden op te krikken. Het model kreeg al navolging in China, Thailand en Vietnam.

Narayan Reddy, een gierstboer uit de centraal-Indische staat Andhra Pradesh, wijst twee waterbronnen aan bij de velden vlakbij zijn dorp. Ze bevatten nog altijd water, zegt hij met iets van trots. Als we geen dammen en infiltratiereservoirs hadden gebouwd, was er geen water meer geweest.

De dammen en reservoirs werden ontwikkeld volgens een model voor waterbeheer van het Internationale Instituut voor Gewasonderzoek in Semi-droge Tropische Streken (ICRISAT), één van de 16 onderzoekscentra van de Adviserende Groep voor Internationaal Landbouwkundig Onderzoek (CGIAR). Vanaf juni 1999 begon het dorp Kothapally met maatregelen ter bescherming van de bodems en de watervoorraden; individuele boeren kregen ook advies over de gewassen die ze best aanplanten. Het resultaat is er, zegt het ICRISAT. De grondwatertafel rond Kothapally – een streek met een rijke bodem maar waar niet meer dan 760 mm regen per jaar valt - herstelde zich en per hectare wordt nu duidelijk meer maïs en gierst geoogst.

De verbetering van de productiviteit is mogelijk zonder ook maar een druppel water meer voor irrigatie te gebruiken, zegt Jayanta Bandyopadhyay, professor aan het Centrum voor Ontwikkelings- en Milieubeleid van het Indiase Managementinstituut in Kolkata. Als India zijn voedselproductie ook maar een klein beetje kan verhogen en zijn distributie kan verbeteren, wordt voedselzekerheid voor iedereen haalbaar, aldus Bandyopadhyay. Van bijzonder belang is volgens de professor waterefficiënte irrigatie.

In Kothapally verbouwden de boeren vroeger katoen, maar dat bracht minder op dan de huidige teelten. De dorpelingen besparen nu doordat ze minder insecticiden moeten gebruiken. Ze telen afwisselend maïs en kikkererwten, waardoor de oogstresultaten beter zijn en ziekten makkelijker onder controle kunnen worden gehouden. Ze gebruiken nu ook gewasvariëteiten die een hogere opbrengt opleveren. Reddy past ook druppelirrigatie toe, een techniek die dankzij een overheidssubsidie betaalbaar is. Minstens even belangrijk is de verbetering van de wateropvang: de meer dan 100 waterreservoirs die het dorp bouwde, kunnen 15.000 kubieke meter water opvangen. Volgens het ICRISAT verdient een gemiddelde boer in Kothapally door het project nu ongeveer 20.500 roepie (392 euro) per hectare.