In meer dan de helft van de gevallen is fijnstof de hoofdschuldige
Bijna een miljoen doodgeboorten per jaar door luchtvervuiling
IPS
01 december 2022
Luchtvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor bijna een miljoen doodgeboorten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Dat blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Beijing. In meer dan de helft van de gevallen is fijnstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen de hoofdschuldige.
V.T. Polywoda (CC BY-NC-ND 2.0)
Luchtvervuiling is jaarlijks verantwoordelijk voor bijna een miljoen doodgeboorten in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, blijkt uit onderzoek door de Universiteit van Beijing. In meer dan de helft van de gevallen is fijnstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen de hoofdschuldige.
De studie omvat 137 lage- en middeninkomenslanden landen in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, samen goed voor 98 procent van alle doodgeboorten ter wereld. Ze is gebaseerd op gegevens van meer dan 45.000 zwangerschappen.
Daaruit blijkt dat vrijwel alle moeders in het onderzoek werden blootgesteld aan fijnstofvervuiling boven de WHO-drempel van 5 microgram per kubieke meter. Van de 2,09 miljoen doodgeboorten in de bestudeerde landen in 2015, waren er 950.000 toe te schrijven aan die blootstelling, stelt de studie - of 45 procent. Pakistan, India, Nigeria en China, zijn bijzonder zwaar getroffen.
In meer dan de helft van de gevallen is fijnstof uit de verbranding van fossiele brandstoffen de hoofdschuldige.
Uit de cijfers blijkt een daling van het aantal doodgeboorten in de onderzochte landen van 2,31 miljoen in 2010 tot 1,93 miljoen in 2019. Volgens de onderzoekers is dat mogelijk het gevolg van de dalende luchtvervuiling in de onderzochte landen, met name China.
Foetus blootgesteld
De studie in Nature Communications gaat niet in op het mechanisme dat luchtvervuiling linkt aan de doodgeboorten. Maar eerder onderzoek vond partikels van luchtvervuiling in de placenta. En vorige maand nog vond een Vlaams-Brits onderzoek ook sporen terug in onder meer de longen en hersenen van foetussen.
Uit dat onderzoek in The Lancet bleek dat ongeboren baby’s al in de baarmoeder worden blootgesteld aan zwarte koolstof, een belangrijk bestanddeel van fijnstof. De deeltjes blijken zelfs al in de eerste drie maanden van de zwangerschap terecht te komen in zich ontwikkelende organen zoals de lever, de longen en de hersenen.