Biodiesel schadelijk voor leven in zee

Nieuws

Biodiesel schadelijk voor leven in zee

02 december 2011

Biodiesel mag dan wel minder schadelijk zijn dan gewone diesel, het kan wel een negatieve impact hebben op het leven in zee. Daarvoor waarschuwt een Braziliaanse studie.

Biodiesel, een brandstof die gedeeltelijk hernieuwbaar is, genereert minder broeikasgassen dan de klassieke, uit aardolie verkregen diesel. Maar dat betekent niet dat biodiesel niet schadelijk is, zegt de studie van de Universidad Estadual Paulista.

De Braziliaanse onderzoekers gingen de effecten van zowel biodiesel als diesel na op twee vissoorten, de Nijltilapia (Oreochromis niloticus) en de cascudo (Pterygoplichthys anisitsi). Gedurende twee tot zeven dagen werden de vissen blootgesteld aan zuivere biodiesel, en aan twee mengsels van biodiesel en klassieke diesel, een met 5 procent biodiesel (B5) en een met 20 procent biodiesel (B20).

“De effecten van de B20 waren kleiner dan die van de B5, maar zelfs de zuivere biodiesel activeert biomechanische reacties”, zegt Eduardo Alves de Almeida, verantwoordelijke van het onderzoeksproject.

“Biodiesel leidt bij de vissen ook, op een agressievere manier, tot de oxidatie van de celmembranen van de kieuwen en het maakt het bovendien mogelijk dat andere toxische substanties binnenkomen.”

Biodiesel wordt gemaakt uit plantaardige olie of dierlijk vet, onder meer uit soja-, maïs-, palm- en jatrophaolie. De mengvormen met klassieke diesel worden vaak gebruikt. Brazilië wint 85 procent van zijn biodiesel uit sojaolie.