'Blauwhelmen doden ongewapende burgers op Haïti'
Haider Rizvi
15 juli 2005
Hebben de VN op 6 juli bij een raid op een Haïtiaanse sloppenwijk een slachting veroorzaakt onder onschuldige burgers? Een video gemaakt tijdens de actie toont verschillende gedode ongewapende burgers, onder wie enkele jonge kinderen.
De beschuldigingen zijn afkomstig van de Amerikaanse mensenrechtengroep San Francisco Labour Council. De bewijzen van een slachting door de VN-troepen wegen zwaar en niet te ontkennen, zegt mensenrechtenactivist Seth Donnelly. Een video-opname, gemaakt tijdens de raid op 6 juli, toont onder meer Sonia Romelus, een 22-jarige moeder, die gedood werd door dezelfde kogel als haar eenjarig kind. Dat ligt levenloos naast haar, samen met het lichaam van haar 4-jarige zoon Stanley, die een kogel in het hoofd kreeg.
De mensenrechtengroep zegt dat de video veel van de moorden toont. Er zijn ten minste tien ongewapende mensen op te zien die dood zijn of gedood worden. Donnelly en zijn collega’s spraken met ooggetuigen, dokters en mensenrechtenactivisten. Die zouden bevestigen dat de blauwhelmen tijdens de raid, die gericht was tegen bendes, het vuur openden op ongewapende burgers Het druist volledig in tegen de officiële versie van de VN.
Officieel luidt het dat bij de raid op 6 juli in Cité Soleil, een sloppenwijk van Port-au-Prince, verschillende bendeleden gedood en gewond werden omdat ze weerstand boden. Woordvoerder Elouafi Boulbars maakte een dag na de operatie melding van vijf doden die werden aangetroffen in een huis. De San Francisco Labour Council tekent op basis van de getuigenissen de namen van minstens 20 extra dodelijke slachtoffers op.
De operatie was een succes, aldus de VN, omdat “gangster en bendeleider” Dread Wilmé gedood werd. De man lijkt echter bijzonder populair bij vele gewone Haïtianen. Duizenden mensen woonden zaterdag zijn begrafenis bij. In de ogen van vele inwoners van Port-au-Prince boden Dread Wilmé en zijn groep bescherming tegen de extreme repressie van de Haïtiaanse politie.
Sinds de afzetting van Aristide treedt de politie in arme wijken als Cité Soleil bijzonder hard op, onder meer met standrechtelijke executies. Om hun gemeenschap te beschermen tegen onderdrukking hebben vele jongeren gewapende netwerken opgericht die de interim-regering steevast “bendes” noemt. De VN-missie op Haïti eist dat ze hun wapens inleveren, maar onderneemt niets tegen wat critici het terreurbeleid van de politie-eenheden noemt.
De VN zijn bijzonder karig met commentaar op de beschuldigingen. De activiteit van de bendes schaadt de inspanningen tot heropbouw en noodhulp, luidt het commentaar van woordvoerder Boulbars.
De San Francisco Labour Council eist dat de Mensenrechtencommissie van de VN een onderzoek opstart naar de gebeurtenissen. (MM)