Bloeddonoren redden levens in Pakistan
Ashfaq Yusufzai
09 juni 2011
Het terrorisme in het noordoosten van Pakistan heeft Pakistanen ertoe aangezet bloed te doneren voor de slachtoffers. Een cultuuromslag in een land waar mensen nog altijd huiverig zijn voor donatie.
“We kunnen onvoorstelbaar gemakkelijk aan bloed komen, als het gaat om het redden van slachtoffers van terroristische aanslagen”, zegt arts Muhammad Hanif van het Khyber Academisch Ziekenhuis in Peshawar, de hoofdstad van de provincie Khyber Pakhtunkhwa. Voor andere patiënten die bloed nodig hebben, bestaan er echter nog steeds tekorten, zegt hij.
Khyber Pakhtunkhwa ligt dichtbij de Federaal Bestuurde Tribale Gebieden (FATA), waar Al-Qaeda en de taliban hun toevlucht zochten na de Amerikaanse inval in Afghanistan in 2001. Sindsdien is het noordoosten van Pakistan het toneel van aanslagen waarbij inmiddels duizenden mensen omkwamen.
Trots
Voor de laatste 141 slachtoffers ontving het ziekenhuis veel meer bloed dan nodig van donoren die geen familie waren. Veel mensen in Peshawar gaven voor het eerst bloed voor slachtoffers van terrorisme. Dat geldt ook voor winkelier Ghalib Shah, die vroeger nooit bloed gaf omdat hij had gehoord dat hij daar gezondheidsproblemen van kon krijgen.
“Maar vorige maand zag ik een paar kinderen hevig bloeden nadat ze gewond waren geraakt bij een aanslag”, zegt hij. “Toen ben ik naar de bloedbank gegaan om te doneren.”
Groenteverkoper Multan Khan is er trots op dat hij bloed heeft afgestaan om het leven van een politieman te redden. “Ik zag hem zwaargewond liggen na een zelfmoordaanslag op het politiebureau in Hangu, op 22 mei. Het was de eerste keer dat ik bloed gaf. Ik heb in het verleden zelfs geen bloed gegeven toen familieleden van mij geopereerd moesten worden.”
Nierstenen
Pakistanen zijn niet gewend om bloed te geven. “Omdat ze niet goed zijn voorgelicht, denken ze dat bloed afstaan leidt tot zwakte waaruit zich ziekten kunnen ontwikkelen”, zegt Irfan Ahmed, die werkt bij de spoeddienst van het Lady Reading Ziekenhuis.
Tekort aan bloed heeft het Khyber Academisch Ziekenhuis ertoe gedwongen gebruikelijke operaties als het verwijderen van nier- en galstenen uit te stellen.
Yasir Kamran, die een vereniging voor bloeddonatie in Peshawar aanstuurt, zegt dat het tekort aan donoren het moeilijk maakt om mensen met een ernstige ziekte te behandelen. “Onder normale omstandigheden wordt ongeveer 90 procent van het bloed gegeven door familieleden van patiënten.”
De grootste slachtoffers van het gebrek aan bloed zijn volgens hem kinderen die lijden aan stoornissen zoals hemofilie.
Gezondheidscheck
Het Medisch Complex Hayatabad heeft tweeduizend zakken bloed in voorraad, zegt Hakim Khan van de bloedbank van het ziekenhuis. “Het bloed is gedoneerd voor slachtoffers van terrorisme, dus we gebruiken het niet voor andere patiënten. De voorraad bevat de bloedgroepen A, B, O en AB-negatief.”
De groei van het aantal donoren heeft ook een keerzijde. “Soms komen er zoveel donoren dat het moeilijk wordt alles in goede banen te leiden. We moeten de gezondheid van de donoren controleren voordat we hun bloed afnemen, maar mensen staan er soms op om bloed te geven voor de slachtoffers”, zegt Ahmed Ali van de bloedbank in het Lady Reading Ziekenhuis.
Ali zegt dat er campagnes nodig zijn om het publiek bewust te maken van het feit dat er ook bloed nodig is voor mensen die geen slachtoffer van terrorisme zijn.