Boliviaanse inheemsen keren zich tegen president Morales
Inheemse organisaties en milieugroeperingen in Bolivia zijn gestart met een mars op de hoofdstad La Paz om de aanleg van een geplande snelweg tegen te gaan. Deze snelweg, die het zuiden van Brazilië moet verbinden met de kust van Chili en Peru, loopt dwars door het Tipnis nationaal park. De sociale bewegingen noemen Evo Morales hypocriet in zijn discours voor Moeder Aarde.
Honderden indianen uit het Amazonegebied zijn begonnen aan een 500 kilometer lange mars vanuit Trinidad naar La Paz. Ze zijn ontevreden over het project van de regering om een snelweg aan te leggen door het Tipnis-park. Niet alleen zou dit de biodiversiteit schaden, maar het zou ook de levensstijl aantasten van de drie inheemse volkeren die er leven. Ook wordt er gevreesd dat de snelweg het gebied zou openstellen voor illegale houtkap en cocaboeren.
President Morales beweert echter dat de schade aan de het regenwoud beperkt zal blijven en dat daarenboven de snelweg de nationale integratie van Bolivia zal verhogen. De snelweg zou de vlaktes van Beni verbinden met Chapare. Inheemse activisten trachten nu met hun mars het traject van de snelweg te veranderen. Ondertussen wordt de bouw van de snelweg voortgezet.
Morales steeds meer onder vuur
Morales, de eerste inheemse president van Bolivia, staat nochtans bekend om zijn strijd voor de rechten van inheemse volkeren, sociale rechten en voor zijn milieubewustzijn. Zelf aan de macht gekomen na massale protesten in 2005 heeft hij vooral aanhang onder sociale bewegingen, ngo’s, vakbonden en de inheemse bevolking. Deze vormen dan ook de basis van Morales’ partij, de Movimiento al Socialismo (MAS).
Recentelijk zijn deze bewegingen echter steeds meer ontevreden over Morales’ beleid. Zo waren er eind 2010 massale protesten tegen Morales’ plan om subsidies op brandstoffen af te schaffen, wat geleid zou hebben tot een verhoging van de brandstofprijs met 73 procent. Na vijf dagen moest de president zijn plannen echter opbergen toen ook de transportsector in staking ging. Deze protesten vonden toen vooral plaats in streken die traditioneel erg Morales-gezind zijn. Ook bij deze mars is het vooral het traditionele kiespubliek van Morales dat ontevreden is.
Morales staat algemeen bekend om zijn milieubewustzijn, zo noemde hij de vernietiging van de aarde in een interview met Al Jazeera afgelopen jaar nog ecolocide en hekelde hij “de milieuvernietigende praktijken in de geïndustrialiseerde wereld”. Organisatoren van de mars hekelen dan ook de hypocrisie van Morales in zijn beleid voor Moeder Aarde.
Protest is algemeen
Daarnaast is er ook de verslechterde economische toestand. De inflatie is in 2010 toegenomen tot 8,4 procent, vooral door de snel stijgende voedselprijzen. Deze hogere voedselprijzen zijn gedeeltelijk een internationaal fenomeen, maar worden ook lokaal veroorzaakt door de droogte en bosbranden van vorig jaar. Overstromingen die plaatsvonden in februari hebben er de situatie niet beter op gemaakt.
Dit leidt tot een toenemende ontevredenheid. De populariteitscijfers van Morales zijn gezakt van 84 procent in 2007 naar 36 procent in januari 2011 volgens een poll die afgenomen werd door het instituut Ipsos-Apoyo. Deze mars op La Paz valt dan ook samen met nog een aantal protesten. Zo werd maandag de stad El Alto lam gelegd door stakingen en wegblokkades. Ook in de zuidelijke stad Potosi werd er een 24 uren staking gehouden.