Oudere en grotere bomen hebben positieve impact op de gezondheid
Bomen in de wijk doen mensen langer leven
IPS
18 november 2022
Bomen aanplanten in de straat leidt tot een daling van de sterftecijfers. Hoe ouder de bomen worden, hoe sterker de impact, blijkt uit nieuw onderzoek in de Amerikaanse stad Portland.
Bomen in de wijk zijn goed voor de gezondheid van de bewoners.
In de voorbije dertig jaar heeft de Amerikaanse vzw Friends of Trees bijna vijftigduizend bomen aangeplant langs verschillende straten in Portland, Oregon. Een ideaal experiment voor wetenschappers om de impact daarvan op de sterfte te meten.
In de wijken waar de bomen vijftien tot dertig jaar geleden werden aangeplant, daalde de sterfte door hart- en vaatziekten met gemiddeld 6 procent.
Uit hun conclusies in Environment International blijkt dat die bomen geassocieerd worden met een aanzienlijke vermindering van de sterfte in de buurt, met name bij mannen en bij 65-plussers. In de wijken waar de bomen vijftien tot dertig jaar geleden werden aangeplant, daalde de sterfte door hart- en vaatziekten met gemiddeld 6 procent. De totale sterfte (uitgezonderd ongevallen) daalde zelfs met 20 procent.
Oudere bomen
Opvallend is ook dat de associatie sterker wordt naarmate de bomen groeien. Dat betekent volgens de onderzoekers ook dat het extra belangrijk is om bestaande, oudere bomen te beschermen.
De studie biedt geen verklaring voor de link tussen de aanplant en de dalende sterfte. Maar het feit dat oudere bomen een sterkere impact hebben, licht een tipje van de sluier, zeggen de onderzoekers. Oudere en dus grotere bomen halen meer luchtvervuiling uit de lucht en hebben een meer matigende impact op de temperatuur en de geluidsvervuiling - stuk voor stuk factoren waarvan de link met mortaliteit bekend is.