Boomzaden zorgen voor zuiver water
Joren Gettemans
11 maart 2010
Een duizend jaar oude Indiase methode om water te zuiveren door middel van boomzaden is beloftevol in de strijd tegen ziektes die door water worden overgedragen. Canadese onderzoekers pleiten ervoor de methode overal ter wereld te gebruiken.
In India worden al sinds mensenheugenis geplette zaden van de Moringa Oleiferaboom toegevoegd aan water. De zaden reduceren de aanwezigheid van bacteriën met meer dan 90 procent en maken het water bovendien veel minder troebel. De onderzoekers zijn ervan overtuigd dat de zaden ook elders in de wereld kunnen helpen in de strijd tegen ziekten die via water overgedragen worden, zoals cholera of dysenterie. Ze publiceerden hun bevindingen in Current Protocols in Microbiology.
Miljard mensen
In Azië, Afrika en Latijns-Amerika moeten meer dan een miljard mensen het stellen met onzuiver drinkwater. Jaarlijks sterven daardoor naar schatting meer dan een miljoen kinderen aan diarree.
De onderzoekers beseffen dat hun voorstel de strijd voor schoner drinkwater niet kan winnen, maar dat het wel een goedkope methode is die snel toegepast kan worden.
De Moringa Oleiferaboom heeft bovendien nog meer voordelen: hij is bestand tegen droogte en levert goede meststof, medicinale producten en voedingsbestanddelen. Bovendien kan van de zaden olie gemaakt worden die geschikt is om mee te koken of als brandstof. Zo ontstaat een win-winsituatie: de geplette zaden voor de productie van olie zijn nog prima geschikt om water te zuiveren.