Bosbrand brengt natuurpark Patagonië zware schade toe

Nieuws

Bosbrand brengt natuurpark Patagonië zware schade toe

Bosbrand brengt natuurpark Patagonië zware schade toe
Bosbrand brengt natuurpark Patagonië zware schade toe

Pamela Sepúlveda

23 januari 2012

Een enorme bosbrand heeft sinds eind december al duizenden hectare natuurgebied vernield in het Chileense deel van Patagonië. Volgens de overheid zal de schade pas over tachtig jaar hersteld zijn.

Het nationaal park Torres del Paine, een van de belangrijkste toeristische attracties van Chili, verloor sinds de bosbrand op 27 december begon al meer dan 16.000 hectare.

Het vuur ontstond door onachtzaamheid van een bezoeker; de verdenking rust op een Israëlische toerist.

De brand woedt in een moeilijk toegankelijk deel van het park. De felle wind, waarvan de snelheid in dit gebied tot meer dan 100 kilometer kan oplopen, bemoeilijkt de bestrijding nog meer.

De alarmfase werd ondertussen verlaagd van rood naar oranje maar nog steeds werken minstens tweehonderd personen aan de bestrijding van de brand, ook brandweermannen uit Argentinië, Uruguay en Brazilië. De vrees bestaat dat de brand pas eind maart, het einde van de zomer, helemaal geblust zal zijn.

Milieuramp

Voormalig presidentskandidate en milieuactiviste Sara Larraín spreekt van “een echte milieuramp”.

Volgens Eduardo Katz van de nationale bosdienst Conaf zijn er in het getroffen gebied
delen waar het bos totaal verloren is gegaan. “Maar van een groot aantal hectare is het verlies slechts gedeeltelijk, we moeten afwachten hoe de planten op de brand zullen reageren.” Dat zal afhangen van het beschikbare water, van de regen en van de temperatuur. Positief is dat het in de tweede en derde week van deze maand al minstens een keer per week heeft geregend, zegt Katz.

Tachtig jaar

Het nationaal park Torres del Paine is bijna 200.000 hectare groot. In 1978 werd het door de Verenigde Naties uitgeroepen tot biosfeerreservaat.

De graslanden zullen zich relatief snel herstellen, zegt Katz, maar voor de inheemse bomen, vooral de lenga en de ñirre (lokale beukensoorten), verwacht hij dat “een volledig herstel meer dan tachtig jaar kan duren.”

De guanaco (wilde lama) en de Chileense huemul (hertensoort), de twee grote zoogdieren in het nationaal park, zijn kunnen vluchten voor het vuur, zegt Katz. “We hebben geen bewijzen gevonden dat er dieren zijn omgekomen door het vuur.”

De Conaf beschikt over een reeks procedures voor als zich bosbranden voordoen maar het beste wapen is nog altijd het gedrag van de bezoekers, zegt Katz. De brand ontstond doordat een bezoeker op een ongeschikte plaats heeft gekampeerd.

In 2005 vond in hetzelfde gebied al eens een bosbrand plaats, eveneens als gevolg van onoplettendheid van een toerist. “Ze gebruiken het vuur niet op een correcte manier. Als ze dat wel zouden doen, dan zou er geen gevaar zijn”, zegt Katz.

Niets geleerd van verleden

Sara Larraín, die directeur is van milieuorganisatie Programa Chile Sustentable, vindt dat ook de overheid tekortschiet. “De staat besteedt jaarlijks iets minder dan 1000 peso’s (1,60 euro) per beschermde hectare aan het beheer. Er is geen communicatie en er zijn geen mensen om die gebieden te beschermen. De brand in Torres del Paine toont aan dat we niets hebben geleerd van het verleden.” Sinds de brand van 2005 is de wet noch het beleid aangepast, zegt Larraín.

De boswetgeving dateert nog uit 1931. De maximumstraf bedraagt 61 dagen cel. In sancties die in verhouding staan tot de veroorzaakte schade is niet voorzien.

Als gevolg van de huidige brand heeft president Sebastián Piñera wel aangekondigd dat er een nieuwe boswet met strengere straffen komt. Maar milieuorganisaties reageerden sceptisch, vooral omdat Piñera niet duidelijk maakte hoeveel geld hij aan het nieuwe bosbeleid wil besteden.