Braziliaanse wetenschappers eisen deel van oliekoek
Joren Gettemans
27 september 2011
Braziliaanse wetenschappers willen dat een deel van de opbrengsten van een enorm olieveld voor de Braziliaanse kust geïnvesteerd wordt in wetenschap, technologie en onderwijs. Ze zijn een petitie gestart om hun eisen kracht bij te zetten.
De petitie is een initiatief van de Braziliaanse Vereniging voor de Vooruitgang in de Wetenschap en de Braziliaanse Academie der Wetenschappen. Minister van Wetenschap Aloizio Mercadante, grote onderwijsinstellingen en verschillende gouverneurs hebben zich bij de oproep aangesloten. De initiatiefnemers maken zich sterk meer dan een miljoen handtekeningen te kunnen verzamelen. Veel tijd is er niet, want op 5 oktober wordt in het parlement gestemd over een eerste wet op de olieopbrengsten.
Wetenschap en onderwijs
In de petitie, die sinds vorige week al twintigduizend handtekeningen heeft verzameld, wordt opgroepen om 7 procent van de staatsopbrengsten uit de olieontginning te investeren in wetenschap, technologie en innovatie, en 30 procent in onderwijs. Dat zou vooral in het basisonderwijs een groot verschil kunnen maken.
In het wetsontwerp waarover begin volgende maand gestemd wordt, is nog geen sprake van dergelijke bepalingen, maar de initiatiefnemers geloven dat dit de volgende maanden nog kan veranderen. Het wetsvoorstel moet nog langs de Senaat en de president.
Olievelden
Brazilië ontdekte in de voorbije jaren enorme oliereserves voor de Atlantische kust, die naar schatting 80 miljard vaten olie bevatten. Als de overheid 15 procent van de opbrengsten opeist, kan dat de Braziliaanse schatkist 900 miljard euro opleveren in de volgende veertig jaar.
Momenteel is Brazilië op zes na grootste economie ter wereld, maar pas de dertiende wat betreft wetenschappelijke productie, redeneren de initatiefnemers. Als een flink deel van dat geld naar onderwijs en wetenschap gaat, komt dat uiteindelijk ten goede aan de economie. “Een strategische verdeling van de royalty’s naar wetenschap, innovatie en onderwijs is een historische kans om Brazilië binnen te loodsen in het tijdperk van de kenniseconomie, en het verleden van onderontwikkeling te begraven”, besluit de oproep.