BRICS-landen zoeken nieuwe dialoog met Afrika
John Fraser
27 december 2012
Zuid-Afrika wil tijdens de BRICS-top in maart de banden aanhalen tussen Afrika en zijn partners Brazilië, Rusland, India en China. Er moet meer aandacht komen voor de "integratieagenda", naast de exploitatie van grondstoffen.
Direct na de belangrijkste gebeurtenissen op de BRICS-top worden de regeringsleiders uitgenodigd voor een ontmoeting met het bestuur van het New Partnership for Africa’s Development (NEPAD). “Zo hopen we de banden tussen BRICS en Afrika te versterken”, zegt Xavier Carim, plaatsvervangend algemeen directeur bij het Zuid-Afrikaanse departement voor Handel en Industrie.
“Het is belangrijk dat Zuid-Afrika de Chinees-Afrikaanse dialoog bevordert”, zegt ook John Maré uit Pretoria, een consultant op het gebied van internationale betrekkingen. “En dat zakelijke overeenkomsten niet leiden tot uitbuiting van Afrika door de Chinezen.”
China is volgens hem erg belangrijk voor Afrika. “Brazilië, Rusland, India en China hebben Zuid-Afrika uitgenodigd en van de BRIC de BRICS gemaakt. Zuid-Afrika wordt gezien als de meest geschikte toegangspoort tot Afrika.”
Volgens Maré moeten de BRICS een nieuwe dialoog met Afrika aangaan, langs de lijnen van de bestaande dialoog met de Europese Unie (EU). “De EU-dialoog loopt via het secretariaat van de Afrikaanse Unie”, zegt hij. “De link tussen NEPAD en de BRICS kan daar een spiegelbeeld van zijn. Die zou BRICS een relatie met Afrika geven die zelfs de VS of Japan niet hebben. Ik ben ervan overtuigd dat de bijeenkomst in Durban het startpunt zal zijn van een verdergaande dialoog.”
Frictie
Analist Ian Cruickshanks uit Johannesburg is ook positief over een eventuele grotere rol van Zuid-Afrika als het gaat om het bevorderen relaties tussen Afrika en BRICS. “BRICS heeft toegang tot kapitaal en kan nieuwe investeringen in Afrika beïnvloeden”, zegt hij, met name doelend op de exploitatie van grondstoffen.
Cruickshanks wijst erop dat Afrika slechts 3 procent bijdraagt aan het wereldwijde bruto binnenlandse product, en dat Zuid-Afrika daar 1 procent van voor zijn rekening neemt. “Maar Afrika heeft de potentie om sneller te groeien dan de ontwikkelde landen. Daarvoor is wel kapitaal nodig, en dat kunnen we via BRICS aantrekken.”
Carim zegt dat er intussen gewerkt wordt aan het verminderen van de frictie tussen de BRICS-partners. Hij noemt als voorbeeld Zuid-Afrikaanse maatregelen tegen dumping van Braziliaanse kip en papierimport uit China. “Als de handel groeit, is het onvermijdelijk dat je tegen dat soort zaken aanloopt”, zeg hij. “Hoe meer je handelt, hoe meer frictie. Dat hoort erbij. We proberen echter de angel eruit te halen voordat het problematisch wordt.”